Newsflash
Apariții editoriale

Standardul de aur în chirurgie

de Demostene ŞOFRON - apr. 30 2021
Standardul de aur în chirurgie

Cu peste 20 de ani de experienţă în chirurgia herniilor și a eventraţiilor, col. (r) dr. Florin Gavrilaș prezintă dintr-o altă perspectivă una dintre cele mai folosite operaţii în hernia inghinală.

Lucrarea Re-evaluarea operaţiei Lichtenstein „tension free” analizează operaţia Lichtenstein tension-free ca generatoare de durere cronică post-operatorie în hernia inghinală. Excluzând ideea că plasa sintetică ar fi cauza durerii cronice, cei de la Institutul Lichtenstein protejează operaţia, considerând chirurgul ca unic vinovat.

Dr. Florin Gavrilaș este de părere că procedeele cu plasă generează durerea cronică într-o pondere infinit mai mare decât cele fără plasă, chirurgul neavând nicio vină.

re-evaluarea-operatiei-lichtenstein---tension-free----florin-gavrilas

Durerea cronică postoperatorie este frecventă în România, ţară în care sunt operaţi peste 25.000 de pacienţi anual. Tehnica chirurgicală este abordată in extenso, pe parcursul a 22 de capitole, cititorii având ocazia să afle informaţii importante despre teme variate.

Operaţia Lichtenstein tension free a fost brevetată în anul 1984, fiind primită cu entuziasm de chirurgii care așteptau un procedeu mai eficient decât cele existente până atunci, iar în anii 2000 a ajuns să fie considerată standardul de aur în chirurgia herniei inghinale.

De aproape 20 de ani însă, apar studii care semnalează apariţia durerii cronice în chirurgia herniei inghinale după toate tipurile de operaţii, atât în abordul laparoscopic, minim invaziv, cât și în abordul clasic, deschis. Ghidurile de bune practici în acest domeniu postulează că durerea cronică este cea mai frecventă complicaţie în chirurgia herniei inghinale.

În România, constată doctorul Gavrilaș, chirurgii se feresc să discute cu pacienţii despre posibilele complicaţii dureroase care pot apărea. Cazurile de durere cronică sunt tratate cu analgezice luni de zile, iar operaţiile de corectare a acestei dureri cronice sunt foarte puţine și departe de a fi standardizate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe