Newsflash
Apariții editoriale

Spre o învârstnicire cât mai autonomă

de Dr. M.G.M. - mar. 4 2014
Spre o învârstnicire cât mai autonomă
   Numărul 4 pe 2013 al Revistei Medicale Române aduce în atenţie o serie de studii realizate de medici români pe probleme actuale. Prof. dr. Leonida Gherasim prezintă un referat general pe tema cardiomiopatiei peripartum, o boală rară, în actualitate, cauză importantă de insuficienţă cardiacă greu de controlat şi de mortalitate maternă. Lucrarea analizează criteriile de diagnostic, explorările necesare şi posibilităţile terapeutice disponibile pentru aceste paciente. Alt referat prezintă rezultatele unei evaluări asupra atitudinii populaţiei generale privind relaţia dintre vârsta înaintată şi declinul fertilităţii. Dr. Ionela Anghelescu, dr. Anca Coricovac şi prof. dr. Bogdan Marinescu au coordonat o cercetare asupra a 171 de femei şi 53 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, care s-au oferit voluntar pentru evaluare. Credinţa generală în rândul populaţiei este că fertilitatea se păstrează şi la vârste înaintate şi că populaţia nu cunoaşte faptul că infertilitatea este o boală. La capitolul „Probleme de terapie“, prof. dr. Cătălina Tudose, prof. dr. Florin Tudose şi dr. Roxana Dinu prezintă rezultatele unui studiu menit să identifice metode de a creşte gradul autonomie a pacienţilor cu demenţă Alzheimer şi de a reduce gradul de dificultate a îngrijirilor care se acordă acestora de către familii. Este vorba de studiul Evidence-AD – îmbunătăţirea simptomatologiei clinice a pacienţilor suferinzi cu demenţă Alzheimer sub tratament cu rivastigmină plasture transdermic la persoane anterior tratate cu inhibitori de acetilcolinesterază administraţi pe cale orală. Rezultatele sunt moderate. La capitolul „Cinste cărţii“, prof. dr. Dan L. Dumitraşcu recenzează volumul „Valenţe patologice ale steatozei hepatice“ al doctorului Ilie Laurenţiu Lascu, medic de familie. Lucrarea, cu o organizare logică şi utilă, prezintă atât date recente din literatura de specialitate, cât şi rezultatele unor studii personale realizate de autor. În sfârşit, din editorialul semnat de redactorul-şef dr. Grigore Buşoi, „Învârstnicirea sub cupolă spirituală“, primim confirmarea a ceea ce bănuiam deja: în loc să ne îngrijim de locuinţă la tinereţe şi să ne punem întrebări esenţiale la „cărunteţe“, cum indică repertorizarea perioadelor de viaţă, facem lucrurile în ordinea inversă, adică greşită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe