Newsflash
Apariții editoriale

Sindromul de ovar polichistic și endometrioza

de Diana MĂRCULESCU - dec. 15 2017
Sindromul de ovar polichistic și endometrioza
     Criteriile de diagnosticare a sindromului de ovar polichistic (SOP) s-au extins de-a lungul timpului, astfel că numărul de femei diagnosticate cu această afecțiune a crescut. Acest lucru a stârnit îngrijorări legate de eventualitatea supradiagnosticării, prin etichetări inutile ale bolii. Majorarea înregistrată coincide cu includerea mai multor fenotipuri, alături de înmulțirea cazurilor de obezitate, de ridicarea nivelului de conștientizare a bolii și a celui de sensibilitate a țesutului, explică un studiu realizat de Tessa Copp și colab., publicat în nr. 9 al revistei BMJ – varianta tradusă în limba română.
     Endometrioza afectează aproximativ 10% din femeile aflate la vârsta procreării (15–45 de ani). În Marea Britanie, această afecțiune ginecologică este a doua ca frecvență, după fibromul uterin, arată studiul efectuat de Laura Kuznetsov, Katharina Dworzynski, Melanie Davies și Caroline Overton. Multe paciente rămân însă nediagnosticate ani la rând, deoarece evaluarea clinică a acestei afecțiuni este dificilă.
     Endocardita infecțioasă este o boală cu risc potențial letal și o rată de mortalitate de 30% la un an. Studiul efectuat de Thomas J Cahill, Mark Dayer, Bernard Prendergast și Martin Thornhill publicat în paginile aceleiași reviste, a arătat că această boală afectează anual între trei și zece persoane la 100.000 de locuitori. Maladia apare în momentul în care bacteriile pătrund în fluxul sangvin prin gură sau prin piele și ulterior se înmulțesc în cavitățile inimii formând „vegetații” care, de obicei, aderă la una dintre valve.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe