Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Sindromul de ovar polichistic și endometrioza

Viața Medicală
Diana MĂRCULESCU vineri, 15 decembrie 2017
     Criteriile de diagnosticare a sindromului de ovar polichistic (SOP) s-au extins de-a lungul timpului, astfel că numărul de femei diagnosticate cu această afecțiune a crescut. Acest lucru a stârnit îngrijorări legate de eventualitatea supradiagnosticării, prin etichetări inutile ale bolii. Majorarea înregistrată coincide cu includerea mai multor fenotipuri, alături de înmulțirea cazurilor de obezitate, de ridicarea nivelului de conștientizare a bolii și a celui de sensibilitate a țesutului, explică un studiu realizat de Tessa Copp și colab., publicat în nr. 9 al revistei BMJ – varianta tradusă în limba română.
     Endometrioza afectează aproximativ 10% din femeile aflate la vârsta procreării (15–45 de ani). În Marea Britanie, această afecțiune ginecologică este a doua ca frecvență, după fibromul uterin, arată studiul efectuat de Laura Kuznetsov, Katharina Dworzynski, Melanie Davies și Caroline Overton. Multe paciente rămân însă nediagnosticate ani la rând, deoarece evaluarea clinică a acestei afecțiuni este dificilă.
     Endocardita infecțioasă este o boală cu risc potențial letal și o rată de mortalitate de 30% la un an. Studiul efectuat de Thomas J Cahill, Mark Dayer, Bernard Prendergast și Martin Thornhill publicat în paginile aceleiași reviste, a arătat că această boală afectează anual între trei și zece persoane la 100.000 de locuitori. Maladia apare în momentul în care bacteriile pătrund în fluxul sangvin prin gură sau prin piele și ulterior se înmulțesc în cavitățile inimii formând „vegetații” care, de obicei, aderă la una dintre valve.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.