Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Sindromul antifosfolipidic seronegativ

Viața Medicală
Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN luni, 10 august 2015

În numărul 1 din 2015 al Revistei Medicale Române, dr. Costin Sorin Alexe și dr. Nicoleta Dimcevici Poesina prezintă o analiză statistică a datelor clinice în legătură cu patologia legată de consumul și dependența de alcool. Dintr-un lot de 322 de pacienți, 89 de bărbați și 57 de femei consumă într-o măsură moderată băuturi alcoolice. Printre cele mai des întâlnite boli ale consumatorilor de alcool se numără afecțiunile endocrine, de nutriție și metabolice, ale sistemului circulator și digestiv și cele ale sistemului osteo-muscular și țesutului conjunctiv. 29 de pacienți din lotul de 322 ar putea avea o boală psihică asociată consumului de alcool. În următoarele pagini ale revistei aflăm că sindromul antifosfolipidic seronegativ a rămas o enigmă în practica medicală, unde această noțiune este una controversată. Pacienții cu sindrom antifosfolipidic seronegativ au tendință la tromboză venoasă și arterială și la trombocitopenie. Manifestările clinice sunt sugestive pentru sindrom antifosfolipidic, însă markerii serologici sunt inexistenți, în cazul acestor pacienți. Ostilitatea și furia reprezintă factori de risc majori pentru boala cardiacă ischemică, ne arată dr. Alexandru Chițu și prof. dr. Iamandescu, în secțiunea „probleme de diagnostic“. Sacrificiul de sine, munca asiduă, grija pentru ceilalți și asumarea multor responsabilități sunt asociate cu litiaza biliară, aflăm de la colectivul de la Spitalul Universitar de Urgență – București. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.