Newsflash
Apariții editoriale

Şi medicul poate fi „medicament“

de Dan LĂZĂRESCU - mai 20 2014
Şi medicul poate fi „medicament“
   O bună parte a numărului 60 al publicaţiei trimestriale Buletinul Asociaţiei Balint este dedicată grupajului „Medicul ca medicament“, care cuprinde o serie de texte realizate de studenţii anului III de la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Antologate de prof. dr. Dan L. Dumitraşcu şi dr. Crina Roman, textele au constituit obiectul unui volum cu acelaşi titlu, parte din ele fiind oferite spre publicare şi acestei reviste. Întregul demers porneşte de la ideea enunţată de dr. Michael Balint şi anume că, uneori, medi­camentul este chiar doctorul. „Prin sintagma «medicul ca medicament» înţelegem un medic capabil să ofere siguranţă pacientului, să dea dovadă că este un bun ascultător, că nu-l judecă, ci îi este un prieten“ (Ana Maria Albu). O serie de studii publicate în reviste medicale prestigioase confirmă faptul că „rezultatele demersului terapeutic sunt mai bune la medicii ce oferă pacienţilor sprijin emoţional şi cognitiv faţă de medicii care se limitează la formalismul consultaţiilor“ (Alina Mihaela Baciu). Medicul are menirea „să înţeleagă boala şi bolnavul“ şi „să trateze având ca scop vindecarea“ (Mihai Gurgu). În referatul privind „Managementul reacţiilor adverse de natură psihiatrică în tratamentul hepatitelor cronice cu VHC“, un grup de medici de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia“ (Bucureşti) prezintă o serie de aspecte privind manifestările psihiatrice indezirabile ce merg de la tulburări de tip afectiv până la tentative de suicid, constatate la bolnavii cu hepatită C trataţi cu interferon pegilat alpha în asociere cu ribavirină şi recomandă o abordare pluridisciplinară a acestor cazuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe