Newsflash
Apariții editoriale

Schimbările meteorologice, cauză de naștere prematură?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 15 2017
Schimbările meteorologice, cauză de naștere prematură?
     Cel mai recent număr al revistei  Clujul medical  ne prezintă recenzii ale unor studii, prezentări de caz din domeniul gastroenterologiei, oncologiei, urologiei, chirurgiei sau stomatologiei. Așa cum ne-a obișnuit, colectivul redacțional ne pune la dispoziție o selecție de articole științifice ale unor autori români, dar și străini.
     Un studiu original interesant ce poate fi regăsit în paginile revistei este cel al colectivului științific condus de conf. dr. Daniel Mureșan. Au fost analizate 108 cazuri de nașteri premature și prezența eventualelor corelații cu fenomenele meteorologice. Analiza statistică a datelor culese a evidențiat faptul că ar exista o corelație pozitivă (moderată) cu temperatura medie, dar și cu variația temperaturii. Nu a existat nicio corelație cu umiditatea, variația presiunii atmosferice sau viteza vântului.
     Incidența cancerului colorectal este strâns legată de stilul occidental de viață. Administrarea unui tratament precoce și corect îmbunătățește prognosticul. De asemenea, abordarea multidisciplinară poate îmbunătăți semnificativ supraviețuirea. Studiul retrospectiv condus de dr. Ovidiu Vasile Bochis și colab. a urmărit evaluarea impactului intervalului de timp dintre intervenția chirurgicală și tratamentele adjuvante asupra supraviețuirii totale și recurența bolii. Conform acestui studiu, se pare că timpul scurs între intervenția chirurgicală și chimioterapie nu influențează rata totală a supraviețuirii.
     Sindromul Morvan este un tip de encefalită autoimună rară, caracterizată printr-o combinație de hiperexcitabilitate nervoasă periferică, instabilitate autonomă și simptome neuro­psihiatrice. Acest sindrom poate fi o cauză rară a sindromului de secreție inadecvată de hormon antidiuretic. Un asemenea caz a fost prezentat de colectivul Departamentului de medicină internă a Spitalului și centrului de cercetare Gulhane din Ankara. Diagnosticul este unul dificil, dar prezența anticorpilor CASPR2 și LG11 poate fi un element ajutător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe