Newsflash
Apariții editoriale

Sănătatea mintală a copilului și adolescentului

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mai 21 2021
Sănătatea mintală a copilului și adolescentului

A apărut recent „Neurologia, psihiatria și sănătatea mintală a copilului și adolescentului în Banat”, având ca autor pe dr. Constantin Lupu, fondator al Societăţii de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România.

Coperta Neurologia, pishiatria si sanatatea copilului si adolescentului

Acum vreo 30 de ani, opinam că desfiinţarea Facultăţii de Pediatrie fusese o mare greșeală. Un act de mimetism stupid faţă de ceea ce se întâmplase în unele ţări occidentale. Copilul nu este un adult „în miniatură” de care urma să se ocupe generalistul. Stagiile de pediatrie deveneau insuficiente ca durată, o întreagă fiziologie particulară sugarului, copilului mic, școlarului și adolescentului rămânea, eventual, ca și patologia, doar în notiţele de curs.

        Ceea ce se chema puericultură – metodele de creștere și dezvoltare în primii ani de existenţă a fragilei fiinţei umane – se rezuma doar la alimentaţie: o lectură grăbită, efectuată de părinţi, a etichetelor de pe tot felul de borcănașe și a sfaturilor de pe internet, deloc particularizate individualităţii sugarului, locului unde acesta se născuse, posibilităţilor familiei sale, tradiţiilor, culturii.

        Statistica mortalităţii infantile la noi și a componentelor acesteia continuă să arate indici în general nefavorabili. În acest context, doar schiţat mai sus, orice demers de îmbunătăţire, îndreptând atenţia către problematica acută a sănătăţii copilului în anul 2021, al doilea al teribilei pandemii, îndreptăţește cel puţin o consemnare.

        A apărut astfel, de câteva zile, o carte mult timp gândită, minuţios documentată (repere bibliografice generale și altele la sfârșitul fiecărui studiu) și cu bune intenţii scrisă, inclusiv pentru părinţi, intitulată Neurologia, psihiatria și sănătatea mintală a copilului și adolescentului în Banat, având ca autor pe dr. Constantin Lupu, fondator al Societăţii de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România (Ed. Eurostampa, 293p., 2019).

        Lucrarea debutează cu două documente cvasiideologice, al căror conţinut a fost/este adesea ignorat: „Declaraţia drepturilor copiilor” (cea mai recentă variantă, din 1989, a ONU, amendată ulterior cu diverse protocoale) și „Declaraţia privind drepturile persoanelor cu retard mintal” – bazată pe o rezoluţie din 1971 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

        Prima parte a cărţii oferă informaţii strict medicale, în capitole reluând în general articole publicate în Revista de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din România, sub semnătura dr. C. Lupu, uneori și a colaboratorilor săi (Doru Jurchescu, Adriana Cojocaru), cum ar fi: „Dosarul de sănătate al copilului și adolescentului”, începând cu anamneza și examenul medical efectuat la prima consultaţie neuropsihiatrică și cuprinzând date privind nașterea, evoluţia postnatală, aprecieri asupra dezvoltării neuropsihomotorii, efectuarea în detaliu a examenului neurologic. Se descriu leziunile și disfuncţiile cerebrale minore și examenele necesare pentru decelarea acestora.

Sunt, în continuare, preluate studii cu titluri precum: „Antropologia copilului și a copilăriei”; „Achiziţia schemei corporale din perspectiva neuropsihologiei. Dizabilităţile prin disfuncţii de dezvoltare”, relevându-se că funcţiile de comunicare verbală constituie puntea ontogenetică între neuro- și psiho­motricitate.

        Aceiași autori citaţi descriu în amănunt „Disfuncţiile și dizabilităţile de dezvoltare”, iar Ligia Robănescu semnează importantul capitol „Posturologia și repere pluridisciplinare de abordare”. O parte semnificativă în economia lucrării e cea privind genetica și tulburările psihice, neurologice și malformative ale populaţiilor fortuit, alteori forţat izolate, pe baza cercetărilor începute de o echipă pluridisciplinară, din care a făcut parte autorul încă din anii 1962/1963.

        Urmează capitole de patogenetică și clinică în bolile neuro­musculare, în disfuncţiile cerebrale minime (ex. ADHD), în convulsii și epilepsii. Din revista NPCAR e preluat studiul „Aspecte clinice în sindromul Dravet”, semnat de Mihaela-Adela Vinţan, de la Clinica Neurologică Pediatrică din Cluj-Napoca.

        Cea de-a doua parte a lucrării doctorului Constantin Lupu este destinată „Istoriei copilului și copilăriei”; istoriei psihiatriei copilului și adolescentului în România (de la începuturi până în 1990) – semnatar, prof. dr. Ștefan Milea (UMF „Carol Davila”); activităţii dr. Leo Kanner (1894-1981), născut în Maramureșul istoric, cunoscut în toată lumea medicală, autor al conceptului de psihiatrie a copilului.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe