Newsflash
Apariții editoriale

Rinita cronică și durerile de spate

de Diana MĂRCULESCU - ian. 25 2018
Rinita cronică și durerile de spate
     Rinita cronică este definită adesea ca inflamația simptomatică a mucoasei nazale, caracterizată clinic prin rinoree, strănut, obstrucție nazală și prurit nazal. În numărul din decembrie 2017 al revistei Maramureșul medical, dr. Gabriela Hirian a explicat că prevalența acestei boli este de aproximativ 30% în rândul popu­lației, severitatea ei variind de la formele ușoare până la cele moderat-severe. Tratamentul medicamentos în cazul rinitelor non-alergice se va face cu cortizonice administrate nazal/oral și/sau antihistaminice anti-H1 administrate nazal/oral.
     Starea de anxietate a fost corelată cu niveluri scăzute de GABA. Gabapentina, analog de GABA, este benefică în atacurile de panică. Dr. Anca Pop și dr. Coriolan Pop au amintit în cadrul aceleiași reviste despre un studiu-pilot, în cadrul căruia s-a observat că 60 de minute de yoga au crescut semnificativ nivelurile GABA, în comparație cu o sesiune de lectură.
     Muncile grele ale câmpului, ridicarea unor greutăți, frigul, dar și schimbul de temperatură frig-cald sau invers produc în primă instanță o contracție susținută a mușchilor paravertebrali care devine dureroasă și persistentă. Dr. Marius Dan Pop și kinetoterapeutul Andrada Pop spun că acea contracție dureroasă a mușchilor piriform și pătratul lombelor unilateral sau chiar bilateral face ca pacienții să se prezinte adesea la cabinetul medicului cu așa-numitele „dureri de șale”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe