Newsflash
Apariții editoriale

Radiografia patologiilor metabolice

Radiografia patologiilor metabolice

Cartea „Îndreptar de nutriţie și metabolism”, publicată de Editura Medicală în Colecţia „Medicina de familie”, sub redacţia prof. dr. Dan Mircea Cheţa, este destinată medicilor de familie și „colegilor mai tineri”, așa cum se precizează în „Cuvânt introductiv”.

Indreptar de nutritie 

Aceasta este, după părerea mea, o delimitare necesară și importantă care face din lucrarea de faţă un instrument de lucru util pentru medicul practician și pentru medicina românească în general.

Prima condiţie pentru a atinge acest obiectiv al utilităţii practice este ca textul să fie clar, ferit de excese teoretice sau dezbateri asupra unor puncte controversate, sau așa cum apare în același „Cuvânt introductiv”, „scris limpede și atractiv, chiar cu anumită voioșie”. Autorii sunt medici cu experienţă clinică remarcabilă, având diferite specialităţi (diabetologie, medicină internă, nefrologie), cei mai mulţi dintre ei doctori în medicină și cadre didactice universitare.

Accesibilitatea abordării și aplicabilitatea clinică a informaţiilor sunt esenţiale pentru că:

- prevalenţa asocierilor diabetului zaharat, prediabetului, obezităţii și altor afecţiuni nutriţional-metabolice în practică este copleșitor de mare și depășește posibilităţile unei singure specialităţi; în consecinţă, mai ales medicii de familie, dar și toate celelalte specialităţi medicale se vor confrunta inevitabil cu un număr mare de pacienţi cu această patologie;

- gesturi medicale aparent simple (cum ar fi, de exemplu, un test oral de toleranţă la glucoză sau o consiliere nutriţională simplă, dar corectă), însă aplicate cu discernământ în cabinetul de consultaţie, pot schimba radical prognosticul și evoluţia a mii de pacienţi și pot îmbunătăţi în același timp rezultatele sistemului medical din România.

Cele 219 pagini ale cărţii au fost structurate judicios în zece părţi, acoperind astfel cele mai importante capitole ale patologiei metabolice, cu o menţiune specială din partea mea pentru capitolele despre malnutriţie și cel despre nutriţia clinică în bolile digestive. Ele sunt teme relativ dificile și mai rar abordate la acest nivel, dar foarte semnificative în practică. Fiecare dintre capitole este scris cu atenţie pentru detalii și cu grija permanentă de a sublinia semnificaţiile practice ale noţiunilor și mecanismelor descrise. De regulă, fiecare expunere se încheie cu concluzii concise și clare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe