Newsflash
Apariții editoriale

Progresul constant al tehnologiei OCT

de Demostene ŞOFRON - dec. 3 2021
Progresul constant al tehnologiei OCT

Cartea Tomografia în coerenţă optică: aplicaţii în neuro-oftalmologie, scrisă de dr. Anca Banc, medic specialist oftalmolog, are la bază o cercetare efectuată de aceasta între anii 2014 și 2018, finalizată cu susţinerea tezei de doctorat „Corelaţii imagistice în tumorile cu efect compresiv asupra căilor vizuale”.

tomografia

Lucrarea se adresează mai multor specialiști: oftalmologi, neurologi, neurochirurgi, dermatologi, imagiști. Trebuie să avem în vedere faptul că tomografia în coerenţă optică (OCT) se utilizează frecvent deja în oftalmologie (pentru diagnosticul bolilor retiniene, glaucom, patologia corneei…), în dermatologie (pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele), în medicina dentară, în domeniul chirurgical – cu aplicaţii în intervenţii neurochirurgicale sau artroplastii.

Volumul are două secţiuni. Prima vizează imagistica prin OCT, cele șase subcapitole tratând subiecte precum: noţiunile de anatomie în tomografia în coerenţă optică, achiziţia imaginilor prin OCT, interpretarea imaginilor obţinute, artefactele de scanare, limitările OCT.

A doua secţiunea abordează rolul OCT în neuro-oftalmologie, cu referire la modificările congenitale ale nervului optic, edemul papilar, bolile demielinizante, patologia compresivă a căilor vizuale, atrofia optică etc. Sunt discutate și aplicaţiile OCT în bolile neurodegenerative – boala Alzheimer, respectiv boala Parkinson. Este pus în evidenţă și rolul OCT în evaluarea efectelor adverse ale unor medicamente.

Nu în ultimul rând, dr. Ana Banc evidenţiază utilizarea angiografiei OCT în neuro-oftalmologie pentru imagistica microvascularizaţiei retiniene și carotidiene. Tehnica este relativ nouă, studiile ulterioare urmând să lămurească dacă modificările vasculare preced sau sunt consecinţa pierderii fibrelor nervoase retiniene depistate prin evaluarea structurală de tip OCT.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe