Newsflash
Apariții editoriale

Profesorul Dan Setlacec, slujitorul artei chirurgicale

de Dr. Virgil RĂZEŞU - dec. 3 2021
Profesorul Dan Setlacec, slujitorul artei chirurgicale

Profesorul Irinel Popescu ne bucură inimile și sufletele cu o evocare plină de farmec și inedit a unuia dintre marii chirurgi și creatori de școală ai secolului XX, produs în exclusivitate al școlii românești de medicină.

Coperta Dan Setlacec

Volumul recent apărut, Viaţa și opera profesorului Dan Setlacec, prilejuit de aniversarea centenarului de la nașterea sa, izvorăște din dorinţa autorului de a nemuri imaginea dascălului, de pe poziţia sa de colaborator și apropiat al acestuia pentru mai bine de 30 de ani, cel care s-a îngrijit efectiv de el și i-a ușurat finalul neguros și nemeritat.

Folosind un limbaj simplu și perfect accesibil, autorul volumului mărturisește că intenţiile sale nu au vizat realizarea unei biografii oficiale a profesorului, ci mai degrabă să ne înfăţișeze viziunea cuiva care a avut șansa să cunoască direct o mare personalitate. În acest fel, reușește să creioneze portretul veridic al mentorului său, om de cultură cu cunoștinţe enciclopedice și slujitor al artei chirurgicale, totul izvorând din faptele de viaţă ale acestuia și din relaţiile cu colegii și, mai ales, cu cei pe care i-a operat și îngrijit.

Viaţa celui evocat este redată în contextul evenimentelor cărora a trebuit să le facă faţă, nu întotdeauna marcate de fairplay sau corectitudine. Din acest punct de vedere nu putem uita înlăturarea profesorului de la conducerea Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară, pentru a face loc unui favorit. Profesorul s-a despărţit cu regret de domeniul pe care îl iubea și în care ar fi avut ceva de spus, dar și-a găsit alinarea în chirurgia generală, pe care a practicat-o la un înalt nivel.

Ar fi avut tot dreptul

Cum profesorul Dan Setlacec a fost un om al comunicării și al dialogului, autorul își prezintă mentorul în lumina numeroaselor relaţii ale acestuia cu colegi, prieteni, oameni de cultură și artă, istorici și profesioniști ai unor domenii foarte diferite de activitate. Astfel, îndepărtează întregul de caracterul de carte de autor, în favoarea unei scrieri colective, capabile să abordeze numeroasele faţete ale personalităţii profesorului și chiar să le evidenţieze pe unele dintre acestea.

Profesorul nu a fost un om al titlurilor academice sau de altă natură, deși ar fi avut tot dreptul. Fără a le desconsidera și ignora rolul, a militat pentru acordarea acestor titluri unora dintre colaboratorii săi.

O parte consistentă a volumului este dedicată operei profesorului, amplă și variată, înainte de toate prin patologia chirurgicală pe care a abordat-o, tehnicile chirurgicale folosite, originale sau perfecţionate, preocupările de istorie a medicinei și nu mai puţin prin conturarea profilului ideal al chirurgului adevărat. O menţiune specială este acordată problemelor legate de conceptul de școală de medicină și chirurgie românească, cu nimic inferioare surorilor europene sau mondiale, chiar dacă ele nu au beneficiat întotdeauna de condiţiile cele mai propice pentru progres. În context, amintim amplul studiu „Medicina românească – medicină europeană” în două volume – unul pentru perioada 1859-1916, iar celălalt pentru perioada 1918-1940 –, mărturie a patriotismului său profund, și nu de paradă, de care era animat.

Nu putem eluda numeroasele lucrări publicate, rod al unei experienţe profesionale îndelungate, concretizate în monografii (9), capitole de carte (7), articole și comunicări (53), un material documentar de înaltă ţinută, folositor pentru orice specialist, ca și lucrările de istorie a medicinei (3).

Încununarea profilului moral

Profesorul Irinel Popescu a făcut parte și semnatarului acestei cronici, afirmând, nu fără îndreptăţire: „Probabil cel mai popular simpozion din perioada comunistă a fost cel organizat de Secţia de Chirurgie a Spitalului din Piatra Neamţ în staţiunea Durău. Datorită condiţiilor create de gazde (în special prin eforturile doctorului Virgil Răzeșu) și datorită pitorescului staţiunii Durău. La aceste reuniuni anuale a chirurgilor din Moldova participă anual aproape toată suflarea chirurgicală românească”.

Închei cu finalul celebrei întâlniri televizate cu Iosif Sava, când acesta l-a rugat pe profesorul Dan Setlacec să le adreseze un mesaj colegilor de breaslă. Și profesorul nu le-a dorit nici bani, nici mașini, nici vile arătoase sau călătorii exotice, ci le-a transmis: „Domnilor, să vă meargă bolnavii bine!”. Splendidă încununare a profilului moral al profesorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe