Newsflash
Apariții editoriale

Privarea de somn și obezitatea

de Monica GEORGESCU - oct. 26 2017
Privarea de somn și obezitatea
     Atât obezitatea, cât și privarea de somn sunt frecvent întâlnite în societatea modernă, iar între cele două s-a demonstrat o corelație strânsă. Astfel, o durată scurtă a somnului – de cinci-șase ore pe noapte – se asociază cu o creștere cu 45% a riscului de obezitate. Această corelație este multifactorială, explică dr. Loredana Catrinescu în numărul din august al revistei Viață+sănătate. La nivel hormonal, privarea de somn crește nivelul de grelină (hormon care stimulează apetitul) și scade nivelul de leptină (hormon care determină senzația de sațietate). Ambele modificări contribuie la supraalimentare și, implicit, la creștere ponderală. Adulții care au raportat o durată a somnului mai mică de șase ore pe noapte au consumat în medie cu 178 de kilocalorii pe zi mai mult decât cei care au declarat un program de somn de nouă ore. Timpul mai mare cât persoana stă trează contribuie la implementarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase precum modificarea programului meselor, creșterea consumului de alimente dense caloric, mâncatul între mese sau în oraș.
     Durerea abdominală reprezintă un simptom frecvent în practica pediatrică, putând constitui prima formă de manifestarea a mai multor afecțiuni medicale sau chirurgicale. Cauzele acestor dureri pot fi multiple, explică dr. Cristina Zbiera-Zavarache, iar evoluția poate fi acută sau cronică. Durerea abdominală la copii poate semnaliza o serie de patologii, de la apendicită acută sau boală diareică acută la parazitoze intestinale sau afecțiuni biliare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe