Newsflash
Apariții editoriale

Prima lege antifumat

de Dr. D. M. - sept. 26 2014
Prima lege antifumat
   Numărul din august 2014 al Buletinului Stil de viaţă sănătos, publicaţie a Compartimentului de promovare a sănătăţii din Centrul regional de sănătate publică Bucureşti, este dedicat Anului Brâncoveanu, instituit pentru a marca trei secole de la martiriul voievodului, canonizat împreună cu cei patru fii şi sfetnicul său, în 1992, de Biserica Ortodoxă Română. Buletinul cuprinde un fragment din volumul „Ultimul Constantin – romanul Brâncovenilor“, de Ileana Toma şi apărut la Editura Babel din Bacău, în 2010, precum şi note în legătură cu domnitorul, scrise de prof. dr. Radu Negoescu. Acestea se referă la semnificaţia istorică a executării domnitorului de către turci, la porunca sultanului Ahmet al III-lea, precum şi la prima lege antifumat din Ţările Române, care datează din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Invocând vârsta şi starea şubredă a sănătăţii, acesta a obţinut de la sultan, către sfârşitul domniei, încuviinţarea scoaterii narghilelei din protocolul primirii în divan a trimişilor străini. În opinia doctorului Negoescu, este puţin probabil ca domnitorul să fi avut în vedere considerente de sănătate publică în sensul actual (fumatul narghilelei era rezervat protipendadei timpului), dar se va fi gândit la ţinerea departe a boierilor de „turcirea“ prin fumatul ritual.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe