Newsflash
Apariții editoriale

Patologia nefrologică la pacienţii cu infecţie HIV

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 19 2021
Patologia nefrologică la pacienţii cu infecţie HIV

Medicii nefrologi, infecţioniști, interniști, medicii de familie, dar și rezidenţii implicaţi în îngrijirea pacienţilor infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) sunt invitaţi să consulte, în activitatea lor, și cartea Rinichiul în infecţia HIV, scrisă de dr. Oana Ailioaie împreună cu echipa de la Spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.

SKM_C224Med21102715161

Apărută recent la Editura Medicală, această carte vine cu noţiuni de bază, dar și cu actualităţi de ultimă oră legate de patologiile renale la pacienţii cu HIV. Sunt sintetizate aici rezultatele cercetărilor recente din domeniul bolilor infecţioase, nefrologiei și transplantului renal, de mare ajutor în diagnosticarea și tratamentul acestor pacienţi.

Vă oferim, în cele ce urmează, câteva dintre ideile ce se regăsesc în această lucrare.

Infecţia HIV este o problemă globală, comunitatea internaţională făcând eforturi ca acești pacienţi să primească îngrijiri medicale adecvate. Trebuie știut că introducerea terapiei antiretrovirale a modificat semnificativ evoluţia infecţiei HIV la nivel mondial. Astăzi sunt cunoscute mai multe clase de astfel de medicamente și, datorită cercetării continue în acest domeniu, se descoperă noi și noi molecule.

Pe de altă parte, progresele din ultimii ani au făcut posibilă apariţia tratamentelor combinate și a triterapiilor disponibile într-un singur comprimat, ceea ce îmbunătăţește calitatea vieţii acestor pacienţi. Ameliorează, de asemenea, aderenţa la terapie și controlul imuno­virologic.

Cartea prezintă elementele de bază ale patologiei nefrologice la pacienţii infectaţi cu HIV, făcând o trecere în revistă a noţiunilor de bază despre HIV, o descriere detaliată a principalelor patologii asociate infecţiei HIV, până la noţiuni foarte actuale, inclusiv legate de transplantul renal. Această modalitate terapeutică – transplantul renal – ce oferă cele mai mari șanse de supravieţuire pacienţilor cu insuficienţă renală cronică în faze terminale în prezent nu mai este contraindicată în infecţia HIV.

Și afectarea tubulo-interstiţială este atent trecută în revistă în această carte, cu accent pe mecanismele nefrotoxicităţii tratamentelor antiretrovirale. „Prezentarea exhaustivă, cu atenţie la detalii, schemele și tabelele explicative, acurateţea materialului știinţific și claritatea exprimării fac această carte utilă tuturor medicilor interesaţi de aspectele nefrologice ale infecţiei HIV”, conchide prof. dr. Gabriel Mircescu în prefaţa cărţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe