Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Paliaţie, silicoză şi deşeuri medicale

     Numărul aniversar (60), al revistei Maramureşul Medical, publicat luna trecută, abordează, în primele sale pagini, silicoza şi bolile asociate, apelând la un studiu privind contextul etiologic şi incidenţa acestei boli profesionale, realizat la Secţia de medicina muncii a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare. Se face referire la silicoză în contextul altor patologii, mai mult sau mai puţin asociate, cum ar fi BPOC, hipertensiune arterială, cord pulmonar cronic sau bolile osteoarticulare. Dr. Mihaela Leşe pune în balanţă noţiunile de „tratament paliativ“ şi „tratament curativ“, într-un articol despre abordarea chirurgicală a plăgilor cronice şi implicaţiile psihosociale la pacienţii cu plăgi. Aurelia Tecuşanu, chimist în Vişeu de Sus, atrage atenţia asupra necesităţii monitorizării calităţii apei potabile înainte de aprovizionarea cu apă a comunităţilor. Ea reaminteşte furnizorilor de apă potabilă normele pe care aceştia trebuie să le aibă în vedere pentru eliminarea riscurilor în activitatea lor. Pericolul deşeurilor rezultate din activitatea medicală este expus într-un rezumat al Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.226/2012, semnat de as. med. Elisabeta Molnar. Sunt prezentate indicaţiile de colectare, ambalare şi etichetare, precum şi cele de transport, tratare şi eliminare a deşeurilor, în acelaşi ordin al MS. Pe lângă articolele de specialitate ale revistei sunt abordate şi teorii moderne ale meridianelor secundare Lo, sau biorezonanţa. „Putem folosi biorezonanţa pentru stimularea limfatică şi circulatorie, afecţiuni respiratorii, disfuncţii digestive şi hepatice sau afecţiuni oncologice, ginecologice şi urologice“, scrie drd. farm. Oana Pop, dintr-o perspectivă paliativă nu chiar nouă, dar care ia amploare. (Otilia Radu)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.