Newsflash
Apariții editoriale

Pacienţii neascultători

de Alexandra NISTOROIU - apr. 9 2015
Pacienţii neascultători
   Două articole ne-au atras atenţia din cuprinsul numărului 4 (24) din 2014 al publicaţiei Practica farmaceutică, editată de Colegiul Farmaciştilor din România. Primul este un studiu realizat de un grup de medici din Timişoara, care şi-au propus să evalueze prevalenţa neaderenţei la tratamentul antihipertensiv în asistenţa medicală primară, dar şi să analizeze factorii asociaţi cu lipsa aderenţei. În perioada 2010–2014 au fost evaluaţi prin chestionare, clinic şi paraclinic, 3.145 de hipertensivi adulţi de la 19 cabinete de medicina familiei din judeţul Timiş, în al cărui istoric erau cel puţin două vizite la medicul de familie în ultimele 12 luni. După un an de monitorizare au fost depistaţi 1.102 bolnavi necontrolaţi la tratament, dintre care 584 (52,99%) s-au dovedit a fi neaderenţi la terapie. În ceea ce priveşte lipsa complianţei, nu au fost diferenţe semnificative referitoare la vârstă sau sex. În schimb, neaderenţa crescută s-a asociat cu un nivel socioeconomic şi educaţional precar, respectiv cu venituri reduse, cunoştinţe limitate asupra bolii şi terapiei şi cu lipsă de încredere în echipa medicală. Factorii din stilul de viaţă asociaţi cu neaderenţa la tratament au fost: obezitatea (46,06%), inactivitatea fizică (45,03%), un consum excesiv de alcool (42,12%). Cei pasionaţi de istoria farmaciei se vor bucura să găsească în paginile revistei un material dedicat prof. farm. Petre Ionescu-Stoian, fondatorul şi organizatorul Institutului pentru Controlul de Stat al Medicamentului şi Cercetări Farmaceutice (Bucureşti, 1956–1976).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe