Newsflash
Apariții editoriale

Operă de aducere aminte

de Demostene ŞOFRON - iun. 5 2020
Operă de aducere aminte

Aula Universităţii „Babeş-Bolyai” a găzduit, recent, prezentarea a patru volume reunite sub titlul Universitatea din Cluj în perioada interbelică (1919-1939). Editori: Ioan-Aurel Pop, Simion Simon și Ioan Bolovan.

Universitatea din Cluj a pornit la drum în 1919, cu trei facultăţi: drept, litere şi filosofie, medicină. Volumele lansate în Aula Universităţii „Babeș-Bolyai” se ocupă de fiecare dintre facultăţile menţionate. Celei de Medicină i-a fost rezervat volumul II, al cărui autor şi coordonator este prof. dr. Cristian Bârsu.

univ cluj

În prim-plan, maeștrii școlii medicale clujene

În structura primei părţi a cărţii intră zece capitole, ample treceri în revistă ale începuturilor, de la preluarea de către statul român a Facultăţii maghiare de medicină şi a clinicilor universitare. Fiecare capitol în parte clarifică, cu documente, istoria Facultăţii de Medicină. În cel de-al doilea capitol, de exemplu, de interes sunt Comisiunea Universitară sau cazul Babeş (acuzaţia de germanofilie în Primul Război Mondial; una dintre cele mai importante idei ale sale a fost necesitatea dezvoltării laboratoarelor din domeniul preclinic).

Restul capitolelor tratează subiecte privindu-i pe corifeii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj în perioada 1919-1939, valoarea şcolii medicale clujene, colaborarea franco-română în învăţământul medical superior din Clujul interbelic, radiografia învăţământului de stomatologie şi a celui farmaceutic. La loc de frunte sunt maeștrii şcolii medicale clujene care au condus destinele facultăţii în perioada respectivă, dar și cărţile scrise de cadrele didactice ale acesteia.

universitatea_din_cluj_vol_2_q

Gânduri de recunoștinţă

Partea a doua descrie activitatea vârfurilor medicale interbelice. Sunt medalioane dedicate profesorilor care au făcut cinste facultăţii, texte scrise de vârfuri ale medicinei clujene de astăzi. Citez din „Cuvântul înainte”, semnat de prof. dr. Anca Buzoianu: „Astăzi, prin implicare şi performanţă, misiunea lăsată de corifeii învăţământului universitar românesc, efigii emblematice ale Clujului, este considerată un testament şi este dusă mai departe, din generaţie în generaţie. Se cuvine să îndreptăm un gând de recunoştinţă către cei care, cu responsabilitate faţă de viitor, au făcut posibil ca visul atâtor generaţii să devină realitate”.

În aceeași idee sunt şi cele scrise de acad. Ioan-Aurel Pop: „După o sută de ani de activitate sub auspicii româneşti, emulii erau datori cu o operă de aducere aminte, de elogiere şi de reconsiderare a tot ceea ce s-a întâmplat în primele două decenii de funcţionare, când s-au pus bazele tuturor marilor specializări viitoare şi ale tuturor celorlalte universităţi care se afirmă în Clujul contemporan”. Idei la care subscriem fără rezerve.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe