Newsflash
Apariții editoriale

Om al străzii cu trei masterate finalizate

Om al străzii cu trei masterate finalizate

Cartea Homeless in Lockdown in Romania, scrisă în limba engleză, apărută luna trecută la București, este autobiografia unui masterand originar din Camerun ajuns în ţara noastră în anul 2016.

Homeless in Lockdown Romania

Cartea Homeless in Lockdown in Romania, scrisă în limba engleză, apărută luna trecută la București, este autobiografia unui masterand originar din Camerun ajuns în ţara noastră în anul 2016 printr-o bursă acordată de Statul Român. La finalizarea masteratului însă, a fost blocat aici de Starea de Urgenţă declanșată în 16 martie.

Structurată pe nouă capitole, cu 152 de pagini, cartea reliefează copilăria, începutul educaţiei autorului – Aaron Innocent Bogmis – în Camerun, finalizată cu licenţă în biochimie.

Apoi, după parcurgerea diferitelor activităţi în domeniul sanitar în Gabon, în perioada 2002-2009, a părăsit continentul african pentru cel european, prin Programul Erasmus Mundus Joint Master EMQAL (European Master for Laboratory Accreditation).

În 2010 a obţinut un prim masterat în Europa, la Universitatea din Gdańsk, apoi un altul la Universitatea din Cádiz, în 2011. A urmat, până în anul 2015, mai multe programe educaţionale în cadrul Institutului Gustav Roussy din Paris, la Universitatea din Dublin și Aix-Marseille.

În 2016 s-a înscris la un masterat acordat de Statul Român în domeniul fizicii medicale, pe care l-a finalizat și a obţinut titlul de fizician medical în 2019. Teza de masterat și-a realizat-o, sub îndrumarea mea, în echipa de fizicieni medicali ai Centrului de Radioterapie Amethyst.

În volum sunt descrise și analizate în amănunt etapele educaţiei în Europa și în România, a așteptărilor dar și a decepţiilor trăite.
Începutul „sfârșitului” este declanșat de obligaţia de a părăsi căminul studenţesc din Campusul Măgurele, imediat după absolvirea masteratului.

Din păcate, nu avea nicio ofertă de muncă și niciun venit sigur. Încercările de găsire a unui loc de muncă și de continuare a eforturilor depuse până acum sunt abordate pe larg într-un capitol dedicat. Descrisă este și decepţia pierderii unui loc la un doctorat în cadrul Universităţii Wollongong din Australia.

Sunt relatate, de asemenea, eforturile de a-și continua educaţia în România prin parcurgerea unor stagii practice, care nu i-au fost oferite în cadrul masteratului absolvit. Prin declanșarea Stării de Urgenţă, accesul în unităţile sanitare pentru efectuarea acestor stagii i-a fost blocat.

Practic, Aaron Innocent devenise un „Om al străzii” în București. În calitate de conducător al tezei sale de masterat, aveam obligaţia morală să-l ajut să depășească acest moment greu: cazare, masă, loc de muncă. Un adăpost s-a găsit și, cu chiu cu vai, câte ceva de mâncare.

Cea mai importantă parte a volumului descrie munca pe care Aaron a depus-o, visurile din cadrul fiecărei etape și starea lui psihică până când a realizat că are o valiză plină cu diplome europene care nu valorează „nici doi bani”. Un capitol este dedicat corespondenţei lui cu mari personalităţi europene, precum Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, Regina Beatrix a Olandei.

Le-a mai scris, în situaţia lui de „Homeless in Lockdown in Romania” președintei Comisiei Europene, președintelui României și ministrului Învăţământului și Cercetării Știinţifice din România.

Visul lui Aaron Innocent este să se întoarcă în Camerun și să poată aplica cele învăţate în domeniul fizicii medicale. În Camerun, încă nu există nicio secţie de radioterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe