Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Oase fragile

Viața Medicală
Monica GEORGESCU vineri, 18 august 2017
     Aproximativ nouă milioane de fracturi osteoporotice se înregistrează anual, cel mai frecvent la nivelul șoldului, al antebrațului sau al coloanei. Se consideră că mortalitatea după o fractură de șold osteoporotică crește până la 20% în primul an după accident, riscul fiind mai mare la bărbați, arată dr. Laura Herețiu în numărul din iunie al revistei Viață+sănătate. Principalele mecanisme care duc la apariția osteoporozei sunt reprezentate de un exces al resorbției osoase ce are ca rezultat pierderea de masă osoasă, defecte de sinteză osoasă sau un eșec al formării osului de calitate. Deficitul de estrogen are un rol foarte important, urmat de deficitul de calciu, vitamina D și hiperparatiroidismul secundar. La bărbați, această patologie este de multe ori subdiagnosticată, osteoporoza fiind frecvent considerată o boală a femeilor. Se consideră că aproximativ unul din opt bărbați cu vârsta peste 50 de ani suferă de osteoporoză. Foarte important este faptul că o treime din fracturile de șold apar la aceștia, iar mortalitatea prin fractură de șold la sexul masculin este mai mare decât la femei.
      Despre conduita terapeutică în fractura de col femural – frecvent întâlnită la pacientul vârstnic – scrie as. Sorin Capră în paginile următoare ale revistei. Aceste fracturi survin adesea printr-un traumatism minim – de exemplu prin cădere de la propria înălțime. Diagnosticul se pune pe baza radiografiei și a consultării medicului ortoped. Acesta va evalua dacă fractura este cu deplasare sau nu și ce conduită medicală se impune: intervenție chirurgicală, de imobilizare în aparat gipsat sau de imobilizare la pat pentru o anumită perioadă, pentru ca ulterior, cu ajutorul unui kinetoterapeut, să se înceapă mobilizarea.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.