Newsflash
Apariții editoriale

O „biblie” a artiștilor evrei din România

de Candid STOICA - nov. 18 2022
O „biblie” a artiștilor evrei din România

Teatrul Evreiesc din Capitală a găzduit luna trecută evenimentul de lansare a cărţii în două volume „Evrei din România pe scena și ecranul secolului XX”.

evrei

Apărută la Editura Rentrop & Straton, cartea scrisă de Sergiu Laurian Lupu este una impresionantă, care îi cuprinde în paginile ei pe aproape toţi oamenii de cultură care au activat în domeniul teatrului, filmului și al spectacolului de revistă în secolul XX.

Privită în ansamblu, lucrarea ar putea fi considerată (bineînţeles, păstrând proporţiile) un fel de „biblie” care reunește, poate pentru prima dată, numele celor care au activat cu talent și multă abnegaţie pentru buna educarea și buna dispoziţie a publicului din toată ţara. Majoritatea dintre ei nu mai sunt printre noi sau au plecat spre alte zări.

După o muncă aproape sisifică de câţiva ani, Sergiu Laurian Lupu încearcă să cinstească memoria artiștilor și, mai ales, „faptele lor de arme”: piese de teatru, eseuri, cărţi, cântece, șlagăre, spectacole de televiziune etc. A umblat prin arhive, prin biblioteci. I-a intervievat pe cei care mai trăiesc despre cei care au părăsit această lume sau această ţară și, în final, a scos de sub tipar o carte minunată, fermecătoare care se citește și se răsfoiește cu nesaţ.

La rândul meu, am cunoscut, am colaborat și m-am împrietenit cu mulţi evrei din România. Cea mai de preţ amiciţie a fost cea cu prima mea soţie, regizoarea Ariana Kuhner, cu care am convieţuit doar patru ani, timpul și sărăcia despărţindu-ne. Mai târziu, migrând spre București, la Teatrul de Comedie, într-o zi sfântă, am descoperit pasiunea vieţii mele în persoana actriţei și marionetistei Sara Dan Meerovici, de care doar moartea ei m-adespărţit.

Dacă aș scrie numele tuturor evreilor care mi-au fost prieteni, ar însemna să scriu eu altă carte. Deocamdată îl felicit pe Sergiu Laurian pentru realizare, urându-i sănătate și... cartea să aibă mulţi cititori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe