Newsflash
Apariții editoriale

Nu uitaţi de testul de efort!

de Dr. M.G.M. - feb. 27 2015
Nu uitaţi de testul de efort!
   Cel mai recent număr din RomanianJournal of Cardiology, al patrulea pe 2014, ne propune o serie de materiale interesante, printre care am remarcat un studiu ce analizează valoarea predictivă a testului ECG de efort în era cardiologiei moderne. Cercetarea, retrospectivă, a inclus 404 pacienţi internaţi la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu“ în perioada 2008–2013, cu durere toracică sugestivă pentru angină şi lipsiţi de boală coronariană ischemică cunoscută. Ei au efectuat un test de efort pe covor rulant în laborator, urmat, la distanţă de 2–60 de zile, de o coronarografie. Testul a fost pozitiv la 285 de pacienţi, iar o stenoză semnificativă (adică o reducere a lumenului de cel puţin 70%) a fost decelată în 186 de cazuri. Sensibilitatea testului de efort a fost calulcată la 85,3%, iar specificitatea – la 46,8%. Amplitudinea modificărilor ST pe ECG s-a corelat cu gradul stenozei. Concluzia studiului a fost că, deşi în prezent sunt disponibile investigaţii nonivazive cu sensibilitate superioară (ecografia de efort, perfuzia miocardică de stres), testul de efort continuă să arate o bună sensibilitate şi rămâne, datorită costului redus şi accesibilităţii, prima opţiune în algoritmul de diagnostic al bolii coronariene. Printre articolele de studiu, remarcăm şi un review asupra dilemelor în utilizarea hipotermiei terapeutice după stopul cardiac. Autorul străin concluzionează că metoda are un rol important în minimizarea consecinţelor neurologice şi în creşterea ratei de supravieţuire, fiind recomandată la pacienţii comatoşi care sunt aduşi cu fibrilaţie ventriculară sau cu tahicardie ventriculară fără puls. Metoda ar trebui folosită în spital, şi nu în prespital, cu o temperatură de 36 de grade Celsius.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe