Newsflash
Apariții editoriale

Noutăți în cercetarea balcanică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 12 2021
Noutăți în cercetarea balcanică

Numărul din luna iunie al revistei Archives of the Balkan Medical Union cuprinde subiecte actuale și cele mai recente rezultate ale cercetătorilor balcanici.

coperta ABMU

Editorialul ediţiei, semnat de conf. dr. Camelia Diaconu (secretar general al Uniunii Medicale Balcanice și președintele secţiunii naţionale din România), pune accent pe complicaţiile cardiovasculare întâlnite în COVID-19. Afinitatea virusului SARS-CoV-2 pentru enzima de conversie a angiotensinei (ACE2), cu expresie crescută la nivel miocardic, furtuna citokinică, activarea sistemului nervos simpatic, injuria miocardică indusă de hipoxemie și anemia sunt câteva dintre mecanismele incriminate pentru apariţia complicaţiilor cardiovasculare din COVID-19.

        Studii efectuate în China au raportat că 7-20% dintre pacienţii spitalizaţi, diagnosticaţi cu această afecţiune, prezintă afectare miocardică. De regulă, aceștia au niveluri mai mari ale markerilor specifici inflamaţiei, dar și o afectare pulmonară mai severă. Până acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că manifestările cardiovasculare din COVID-19 pot fi reprezentate doar de creșterea troponinei serice până la apariţia aritmiilor ameninţătoare de viaţă, a miocarditei fulminante sau a insuficienţei cardiovasculare cu șoc cardiogen.

        Importanţa beta-cateninei în stratificarea riscului în carcinomul endometrial a fost investigată de un grup de cercetători din București în urma analizei imunohistochimice a 50 de probe. Se pare că expresia nucleară a beta-cateninei se corelează cu evoluţia nefavorabilă, iar acest marker este o opţiune mult mai accesibilă pentru stratificarea riscului și prezicerea prognosticului. Alte subiecte pe care le puteţi regăsi în această ediţie: efectul probioticelor la pacienţii cu sindrom metabolic și diabet zaharat tip 2 (Aron Corb A.R. et al), sindromul metabolic la copii, un caz de COVID-19 având ca simptomatologie ocluzia venei centrale a retinei sau descoperirea incidentală a unei tumori neuroendocrine de colecist.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe