Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Noul ghid românesc pentru BPOC

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN vineri, 10 ianuarie 2020

Noul ghid dedicat BPOC cuprinde o multitudine de capitole care aduce la zi vechiul ghid de BPOC (GLOBO), apărut în 2010.

Noul ghid dedicat BPOCRecomandări de diagnostic și tratament în bronhopneumopatia obstructivă cronică – a apărut recent, la Editura Medicală, sub redacția Florin Mihălțan, Ruxandra Ulmeanu, Cristian Oancea, Petronela Fildan. Este un eveniment editorial important nu doar în viața Societății Române de Pneumologie ( SRP), ci și în încercările ei de a susține activitatea diagnostică și terapeutică a specialiștilor.

Ghidul, elaborat cu sprijinul a numeroși experți din pneumologia românească, a fost realizat și finanțat de SRP. El cuprinde o multitudine de capitole care aduce la zi vechiul ghid de BPOC (GLOBO), apărut în 2010.

Volumul încearcă să păstreze un echilibru între ghidul GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) și recomandările venite pe linia ghidului spaniol pentru această patologie. Introducerea este făcută de Ruxandra Ulmeanu, președinta SRP, urmată de capitole care abordează teme diverse, precum: factorii etiologici ai BPOC, fenotipurile bolii, comorbiditățile asociate, particularitățile asocierii SAS-BPOC, diagnosticul pozitiv, evaluarea simptomelor, evaluarea severității obstrucției fluxului aerian și evaluarea combinată a bronhopneumopatiei obstructive cronice.

Partea dedicată managementului și tratamentului bolii vine cu informații la zi despre prevenția factorilor de risc, renunțarea la fumat, managementul BPOC stabil, terapia bronhodilatatoare combinată, corticosteroizii inhalatori, tripla terapie, reabilitarea respiratorie a fazei stabile.

Autorii au abordat și alte subiecte în ceea ce privește BPOC, începând de la algoritmul de tratament, locul și rolul antibioterapiei, până la managementul exacerbării (cauze, tratament, reabilitare respiratorie, traiectoria exacerbărilor).

Într-un capitol separat, intitulat „Particularități pentru România”, au fost analizate comparativ anchetele naționale realizate între 2012 și 2018 și au fost punctate elementele care fac diferența în ceea ce privește ofertele diagnostice și terapeutice.

Dacă vă întrebați care sunt atuurile acestui ghid, rețineți că punctul forte pentru viitoarele generații rămâne ancorarea lui la realitățile și limitele vieții pneumologice din țară, acestea fiind construite pe cele mai recente date de prevalență a BPOC din țara noastră (care semnalează că aproape nouă din zece români suferă de această boală) și pe alte proiecte ale SRP.

Coperta Ghid BPOC

Etichete: ghid BPOC BPOC SRP SAS-BPOC

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.