Newsflash
Apariții editoriale

Moartea subită a sportivului, teorii etiopatogenice

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 19 2017
Moartea subită a sportivului, teorii etiopatogenice

     Moartea subită a sportivului reprezintă un subiect extrem de controversat, iar în general această moarte nu are o cauză decelabilă, examenul necroptic fiind deseori neconcludent. În numărul 68 al revistei Maramureșul medical, dr. Ioan Mara, medic primar cardiolog, ne spune că în timpul unei situații stresante, chiar în absența unei cardiopatii de fond, o extrasistolă survenită la momentul nepotrivit poate declanșa o fibrilație ventriculară fatală în absența aplicării șocului electric imediat.
     Substanțele de contrast iodate sunt utilizate de rutină în zilele noastre în cadrul diverselor explorări imagistice. În funcție de structura acestora, ele pot fi ionice sau nonionice, monomerice sau dimerice. În articolul său, dr. Gabriela Hirian arată importanța cunoașterii reacțiilor de hipersensibilizare la substanțele de contrast iodate. Pot exista patru grade de severitate, cu simptome variind de la tahicardie până la apariția stopului cardiac.
     În același număr mai putem lectura articole despre factorii declanșatori ai psoriazisului vulgar la copilul mic (dr. Maria Pocol), reguli importante pentru pacientul cu astm bronșic (dr. Liliana Butuc) sau tuberculina, istoria testului și rolul său în tratamentul tuberculozei (dr. Vladimir Dobre).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe