Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Medicina balcanică şi vaccinarea împotriva COVID-19

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 5 februarie 2021

Ediţia din decembrie 2020 a revistei Archives of The Balkan Medical Union atinge subiecte de actualitate ca: beneficiile vaccinării, boala COVID-19, sindromul metabolic şi intervenţiile nutriţionale.

Editorialul semnat de conf. dr. Camelia Diaconu aduce în prim-plan beneficiile vaccinării. Istoria vaccinării începe oficial în secolul al XVIII-lea, în 1908 a fost descoperit vaccinul BCG (Bacille de Calmette et Guérin).

Balkan nr. 4 decembrie

După testarea siguranţei şi eficacităţii acestuia pe animale, vaccinarea anti-tuberculoză la oameni a fost impusă după Primul Război Mondial (în acea perioadă tuberculoza era responsabilă pentru 20-40% dintre decese).

Vaccinurile au dus la eradicarea celor mai severe epidemii, însă în acelaşi timp au fost contestate. În contextul pandemiei de COVID-19, riscurile asociate vaccinării trebuie să fie puse în balanţă cu riscul îmbolnăvirii.

Markerii moleculari sunt viitorul

O echipă de cercetători din Republica Moldova (Sprincean M. et al.) ne arată că, deşi accidentul vascular ischemic este rar în rândul populaţiei pediatrice, acesta reprezintă o urgenţă neurologică majoră.

Anumiţi markeri pot fi utilizaţi pentru a optimiza monitorizarea acestor pacienţi. Aspectele clinice ale accidentului vascular ischemic la copii sunt diferite faţă de cele în cazul populaţiei adulte, mortalitatea în rândul acestora fiind ridicată, între 5 şi 10%.

Dinamica markerilor mai sus menţionaţi poate fi utilizată pentru a prezice ischemia cerebrală şi apariţia complicaţiilor neurologice. Alte subiecte, precum prevalenţa depresiei în cazul pacientelor cu cancer de sân, hipertensiunea arterială şi afectarea aortei, aspecte importante implicate în diagnosticul pleureziei tuberculoase, pot fi regăsite în acelaşi
număr.

Etichete: Archives of The Balkan Medical Union Camelia Diaconu beneficii vaccinare vaccin bcg sindromul metabolic covid 19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.