Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Iubirea ca tratament vindecător

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 18 septembrie 2020

Pe fondul izolării sociale și al altor restricţii pandemice, apare în literatura românească o carte plină de emoţie și sentimente care ating și răscolesc sufletul deopotrivă – Numele meu este Tu.

Autoarea cărţii – Ecaterina Petrescu Botoncea, medic anestezist la Spitalul Judeţean Târgoviște – ne demonstrează încă o dată că este o scriitoare matură, care mizează mult pe inteligenţa emoţională a cititorului ei, acesta rămânând cu „ecoul ciudat al unui lucru nespus, dar trăit, simţit, intuit, dăruit”, spune Lucian Strochi în postfaţa cărţii.

Numele meu este tu

Valoarea literară a cărţii este evidentă, ea fiind printre primele apărute în contextul pandemic actual, tratând raportul dintre medic și pacient, cu medicul devenit pacient. Este o carte de un tragism bine temperat:

„O carte pe un subiect esenţial, despre viaţă și moarte, suferinţă și vindecare, dragoste și destin, sacrificii și jertfe medicale, puterea noastră interioară de a ne schimba pe noi și lumea înconjurătoare prin iubirea pentru celălalt... O carte scrisă în timpul pandemiei și despre pandemie”, mărturisea autoarea cu ocazia lansării de duminică, 6 septembrie, la Târgoviște.

Lucrarea tratează cazul unei paciente de 36 de ani, cadru
medical de meserie, bolnavă de COVID-19, tratată de colegi în spitalul la care este angajată, pentru care patul de spital a devenit cumva o cameră de tortură.

Prin analiza pe care singură și-o face, în baza competenţelor pe care le are, vedem evoluţia clinică a pacientei: febră, insuficienţă respiratorie, sufocare, tuse, dureri de cap, atacuri de panică, mâncărime de piele, tremurături ale mușchilor, transpiraţie, lipsa retenţiei etc.

Totodată, vedem momentele de fericire, mulţumire, tandreţe, bunătate, dragoste prin care aceasta trece, dar și pe cele cu halucinaţii, anxietate, deprimare. În compoziţia lucrării constatăm un registru al stării de pacient (tratat poetic) și unul de angajament medical în tratarea bolnavilor, acesta din urmă asumat etic.

„Lucrarea este o poetică a suferinţei, a limitelor și fragilităţii vieţii omenești, a incertitudinii și lipsei de garanţii ultime, peste care vine salvator efuziunea iubirii renăscute din cenușa adolescenţei și credinţa”, constată Vianu Mureșan în prefaţa cărţii.

Mai mult, el interpretează titlul lucrării, ca o regăsire a unităţii originare a celor doi poli personali – Eu și Tu: „Dacă numele meu este TU, Eu sunt Tu, noi suntem Unitate”.

Pe lângă tratamentele medicale administrate, grija și afecţiunea colegilor ei, secretul recuperării pacientei ar fi racordarea ei la vibraţia vitală a universului. Iubirea, fie și în formă fantasmatică, pare a fi mecanismul cel mai eficient pentru susţinerea acestui efect.

Cumva, aceasta ar fi și concluzia cărţii: iubirea reprezintă cea mai mare parte de rezistenţă la rău și unul dintre cele mai puternice tratamente vindecătoare. Cartea are 130 de pagini și a fost publicată recent graţie Editurii Eikon.

Etichete: Ecaterina Petrescu Botoncea Numele meu este Tu asistenti medicali terapie intensiva pacienţi COVID-19 covid-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.