Newsflash
Apariții editoriale

Îngrijirea paliativă și managementul HTA

de Diana MĂRCULESCU - nov. 1 2017
Îngrijirea paliativă și managementul HTA
     Paliația sau îngrijirile paliative reprezintă îngrijirile medicale oferite pacienților cu afecțiuni cronice grave, incurabile, constând în diminuarea durerilor, consilierea psihologică etc., afirmă as. med. Daniel Chetran, în numărul din septembrie al revistei Viață+sănătate. Cu toate că ideea paliației este în principiu una bună, există voci care declamă această practică, motivând astfel eutanasierea sau suicidul asistat.
     Tinitusul sau senzația auditivă falsă este o afecțiune răspândită, dar foarte puțin cunoscută în rândul oamenilor. Ea nu reprezintă o boală în sine, ci este de obicei un simptom al unor boli precum hipoacuziile, problemele circulatorii, traumatismele sau chiar depresia și anxietatea. Uneori, hipoacuziile pot fi provocate de anumite medicamente, spune Anca Modan, în articolul „Tinitusul – o afecțiune răspândită, dar puțin cunoscută”. Terapiile actuale propuse de medici, pentru tratarea acestei probleme, propun stimularea sonoră prin intermediul protezelor auditive.
       Dr. Ionel Bratu arată că, deși adesea oamenii și-ar dori ca hipertensiunea arterială (HTA) să aibă o cauză unică, acest fenomen este unul mult mai complex, boala fiind declanșată de fapt de numeroase cauze, cum ar fi ereditatea, alimentația, obezitatea, fumatul sau consumul de alcool etc. Pacienții care suferă de HTA pun accentul doar pe medicația prescrisă de doctor, dar nu și pe regimul obligatoriu, pe care trebuie să îl urmeze cu strictețe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe