Newsflash
Apariții editoriale

Inerţii costisitoare

de Dr. Mihail CĂLIN - aug. 27 2013
Inerţii costisitoare
   O analiză comentată în numărul din iulie al British Medical Journal – ediţia în limba română – arată că în Marea Britanie copiii de 10–15 ani văd la televizor cu 10% mai multă publicitate la alcool decât părinţii lor, procent care ajunge la 50% pentru băuturile alcoolice aromatizate (aşa-numitul alcopop). Situaţia este în realitate chiar mai alarmantă, ţinând cont de dezvoltarea reţelelor de socializare – utilizate cel mai frecvent de tineri –, pe care specialiştii în marketing pentru alcool le exploatează cu un impact mai greu de cuantificat decât pentru mijloacele convenţionale. Numeroase studii au dovedit deja că marketingul pentru alcool sporeşte (ne)şansele ca adolescenţii să se apuce de băut ori să bea mai mult, iar autoreglementarea industriei – frecvent folosită de fabricanţii şi vânzătorii de produse nocive ca strategie de evitare a unor reglementări, posibil mai stricte, ale guvernelor – este un eşec. „Interdicţia totală a publicităţii şi sponsorizării pentru alcool“ ar fi deci esenţială.
   Un alt editorial discută măsurile propuse de două organizaţii medicale britanice ca răspuns la ameninţările la adresa sănătăţii publice reprezentate de obezitate. Astfel, Colegiul Regal al Medicilor propune, printre altele, dezvoltarea medicinii bariatrice ca supraspecializare, îmbunătăţirea educaţiei medicilor generalişti sau investiţia în cercetarea dedicată identificării unor soluţii farmaceutice şi chirurgicale de tratament – o abordare nesatisfăcătoare, cred autorii articolului. În schimb, Academia Colegiilor Regale ale Medicilor vizează nu atât instruirea clinică şi practică a personalului, cât „mediul propice apariţiei obezităţii, prin încurajarea consumului de alimente nesănătoase şi reducerea activităţii fizice“. Pintre acestea – interzicerea promovării alimentelor nesănătoase în intervalul orar accesibil copiilor, adoptarea unei taxe pe băuturile îndulcite cu zahăr, realizarea de spaţii verzi pentru încurajarea sportului, reducerea numărului de restaurante fast-food în jurul şcolilor. Guvernul, se pare, sprijină însă în continuare tactica păguboasă, mai sus amintită, a autoreglementării.
   Rezistenţa la antibiotice este o temă frecvent discutată dar parcă mereu neluată în serios, fiind, conform unei analize publicate de BMJ, „o victimă a politicii sanitare bazate pe dovezi, ce acordă prioritate problemelor de sănătate în funcţie de costurile economice implicate şi de profitabilitatea intervenţiilor“. Nu există prea multe cercetări cu privire la costul acestui fenomen la nivelul societăţii, însă cel mai „alarmist“ dintre acestea, realizat în SUA, avansează o sumă de câteva zeci de miliarde anual, mult sub costurile bolilor cardiovasculare, musculo-scheletale, cancerului, diabetului sau bolii Alzheimer, printre altele. Aceste cercetări nu ţin însă cont de faptul că antibioticele sunt integrate în multe domenii ale asistenţei medicale, şi deci că „rezistenţa nu este doar o problemă a bolilor infecţioase – ea ţine şi de chirurgie, de oncologie, de sistemul medical în general“. Aşadar, costurile „reale”, imposibil de prognozat, sunt cele cu care s-ar confrunta lumea lipsită de-a dreptul de antibiotice eficiente. O lume întoarsă, din neglijenţă, la realităţi ale secolului al 19-lea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe