Newsflash
Apariții editoriale

Incursiune în medicina complementară

Incursiune în medicina complementară

Lucrarea „Bazele știinţifice ale terapiilor complementare” poate fi utilă celor care vor să aibă la dispoziţie nu doar un ghid terapeutic în medicina complementară, ci și o înţelegere actualizată a medicinei văzute dintr-un unghi holistic.

aproape-totul-despre-managementul-echipei-de-vanzari-copie-21237-2258

Editura Medicală vine cu o reeditare a volumului Bazele știinţifice ale terapiilor complementare, de dr. farm. Ovidiu Bojor, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, dr. Larisa Ionescu-Călinești, prof. dr. Adrian Restian.

Din mai multe raţiuni – unele justificate de indicarea neadecvată a posibilităţilor sale terapeutice sau chiar de lipsa de informare corectă în domeniu –, medicina complementară a fost privită de unii confraţi ca o rudă săracă a medicinei clasice, convenţionale.

Graţie competenţei știinţifice a autorilor acestei cărţi, discursul este unul doct, clar, bine documentat, uzând în explicaţiile oferite de cele mai recente achiziţii în evoluţia cunoașterii. Argumentele știinţifice aduse acoperă nu numai aria terapiilor complementare, ci oferă și un suport explicativ medicinei în totalitate, văzută din perspectiva evoluţiei în viitor.

Secţiunile tratate sunt: Fitoterapia, Cosmetica, Nutriţia și Medicina integrativă.

Ovidiu Bojor este bine cunoscut prin activitatea sa știinţifică prodigioasă și din acest motiv nu aș reţine decât vigoarea cu care atrage atenţia asupra unor termeni intraţi incorect în limbajul știinţific. Nu este de acord cu sintagmele „Medicină naturistă” sau „Produse naturiste”. Termenii de „Terapie naturală” și de „Produse naturale” îi găsește a fi cei corecţi.

O altă observaţie, foarte pertinentă, este aceea de a se depăși nivelul empiric de folosire a surselor fitoterapice și de a se avea în vedere studiile știinţifice actuale care au corectat multe erori în acest domeniu.

Anatomia și fiziologia pielii

Larisa Ionescu-Călinești, în capitolul dedicat cosmeticii, face o trecere în revistă a noţiunilor de anatomie și fiziologie a pielii, a proceselor de îmbătrânire cutanată și a ingredientelor cosmetice naturale utile.

Profesorul Mencinicopschi este bine cunoscut ca biolog și cercetător știinţific. Este adept al unor noi concepte de uz în nutrigenomică și informatică. Alimentul este considerat, în viziunea sa, ca purtător de informaţie care interacţionează cu cea genetică. Dispune de o vastă cunoaștere știinţifică, extinsă de la funcţionalitatea microuniversului cuantic la aceea a macrouniversului cosmic.

Cititorii acestei cărţi vor avea o mare surpriză când vor parcurge ultimul capitol, scris de prof. dr. Adrian Restian. Capitolul este, din multe unghiuri de vedere, original sau cel puţin temerar pentru conţinutul știinţific al unei cărţi.

Într-o sinteză, foarte inteligibilă, îi dedică fiecărei idei pe care o dezvoltă un subcapitol ca argument în motivarea știinţifică a medicinei complementare, după cum urmează: Bazele moleculare; epigenetice; cuantice; Bazele informaţionale și cele spirituale.

În concluzie, ne aflăm în prezenţa unei cărţi cu multe note de originalitate, bine documentată, cu bibliografie la zi, cu invocarea ca bază de susţinere a terapiilor complementare a celor mai recente evoluţii în domeniul știinţelor medicale și îndeosebi a fizicii moderne.

Este, în același timp, o carte utilă tuturor celor care vor să aibă la dispoziţie nu doar un ghid terapeutic în medicina complementară, ci și o înţelegere actualizată a medicinei văzute dintr-un unghi holistic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe