Newsflash
Apariții editoriale

În reflector, o viaţă de om

de Demostene ŞOFRON - feb. 19 2021
În reflector, o viaţă de om

Despre prof. dr. Teofil Lung și cărţile sale am mai avut ocazia să scriu. Revin asupra sa prin prisma unui nou titlu, „Lumina care nu m-a orbit”, o pertinentă privire asupra vieţii sale.

lumina-care-m-a-orbit

Prin maximele, citatele și aforismele lăsate, profesorul Lung calcă cu vrednicie pe urmele ilustrului Iuliu Haţieganu, lucru pe care l-am semnalat anterior. În „Lumina care nu m-a orbit” regăsim foarte multe citate care explică, în mare, succesul personal și profesional al autorului.

Mă opresc asupra câtorva începând cu deviza care îl însoţește de-o viaţă – „Să nu treacă o zi fără să citești măcar o pagină scrisă, pentru a păstra mintea mereu trează, la datorie”. Apoi, „Tehnologizarea excesivă a medicinei îl îndepărtează pe medic de pacient. Nu mai există acea comuniune în care omul să se poată confesa în faţa medicului, să se spovedească. Semiologia bolilor a devenit o amintire pentru mulţi medici” „Adevăratul medic trebuie să știe să poarte un dialog cu fiece om care trece pragul cabinetului său, iar cultura îl face apt pentru aceasta. Ea este
indispensabilă actului vindecării”.

Profesorul Lung pune în discuţie multe dintre realizările profesionale, printre care: tumoare gigant extirpată de la o fetiţă de 4 ani; extirparea unei alte tumori gigant (800 de grame), care acoperea partea stângă a feţei la un băieţel de 5 ani; operarea unui tip rar de cancer tegumentar la o tânără de 17 ani; operaţie unică pentru salvarea unui clujean diagnosticat cu cancer oro-faringian; extirparea celei mai mari tumori faciale din lume – 4,3 kg, premieră naţională și europeană, pacienta având 81 de ani; o operaţie de 14 ore, la pacientă de 37 de ani,
fără serviciu (!), pentru extirparea unei tumori maligne în stadiul 4, la nivelul mandibulei drepte; extirparea unei tumori de peste 1 kg în zona capului la o fetiţă de numai 4 ani!; premieră mondială la Cluj: înlocuirea limbii cu o bucată din piept, la un pacient de 44 de ani căruia o tumoră îi cuprinsese laringele și limba.

Dar autorul mai evidenţiază încă un lucru, relevant și el, anume importanţa mass-mediei în viaţa medicului, a comunităţii naţionale și internaţionale, și nu în cele din urmă a celor suferinzi.

Întreaga carte este axată pe interviuri (televizate, radio, presă scrisă), cronici de carte (eseistică, dar și carte de specialitate), gânduri personale în capitole cu titluri sugestive: „Cu mine, despre mine, prin alţii”; „De vorbă cu lumea”; „Ultima șansă”; „Reflexii și reflecţii” – lecţii importante într-o profesie nobilă, în care, ca să-l citez pe profesorul Lung, „linia între izbândă și înfrângere este foarte subţire”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe