Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

În căutare de răspunsuri

Viața Medicală
Dr. M. C. joi, 23 ianuarie 2014
   Dedicat celor 150 de ani de la naşterea profesorului Ion Cantacuzino, numărul 3/2013 al revistei Infecţio.ro publică articolul unei echipe italiene privind rezistenţa la carbapeneme a tulpinilor de Klebsiella pneumoniae depistate în peninsulă. Potrivit autorilor, Italia este a doua ţară endemică pentru KPRC (rezistenţă de 17% conform datelor naţionale şi 27% potrivit ECDC în 2011). Planurile actuale şi viitoare pentru controlul situaţiei includ înfiinţarea unei reţele naţionale de supraveghere a bacteriemiilor cauzate de K. pneumoniae şi E. coli producătoare de carbapenemaze şi integrarea ei cu reţeaua internaţională, supravegherea activă a situaţiei prin screening şi studii pentru estimarea mortalităţii produsă prin infecţii cu KPRC. În condiţiile în care ghidurile naţionale lipsesc, este esenţială implementarea bunelor practici bazate pe experienţa internaţională în combaterea bacteriei. Experienţa italiană va fi utilă şi României, care, potrivit ultimelor date ECDC, avea o rată a rezistenţei de 13,7%, faţă de 6,2% în UE/SEE. Semnalăm şi articolul echipei de la UMF Timişoara condusă de prof. dr. Monica Licker, despre monitorizarea fungilor „de interior“ din locuinţele pacienţilor diagnosticaţi cu diverse stări de hipersensibilitate (rinită alegică, astm). Mai mult de jumătate din sutele de probe recoltate din casele câtorva zeci de pacienţi au fost pozitive, speciile cel mai frecvent izolate fiind Aspergillus spp. şi Tricophyton spp. Deoarece impactul fungilor de interior asupra sănătăţii umane este puţin cunoscut, autorii subliniază importanţa testării şi monitorizării pe termen lung a contaminării cu mucegai şi efectelor sale asupra sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.