Newsflash
Apariții editoriale

Implanturile și fluoroza dentară

de - iun. 6 2016
Implanturile și fluoroza dentară
     Creșterea numărului persoanelor de vârsta a treia și a edentațiilor în rândul populației a determinat o diversificare a alternativelor în ceea ce privește protezarea. Numărul din aprilie al revistei Viață + sănătate răspunde la zece întrebări frecvente privind implanturile dentare. Dr. Beatrice Gâjman subliniază că prețul unei reconstruiri protetice pe implanturi include costul implantului dentar, a capelor de vindecare, bontului protetic, coroanei propriu-zise și, la nevoie, a materialului de adiție osoasă. Medicul precizează că această manoperă nu doare mai mult decât o extracție, fiind realizată cu anestezie locală, și că deși vârsta nu este un impediment, printre contraindicații se numără dependența de alcool și tutun, diabetul insulinodependent sau igiena deficitară. Cu toate că perioada de osteointegrare variază între trei și șase luni, avantajele sunt net superioare altor variante de protezare – îmbunătățirea fizionomiei, masticației, fonației, această variantă dovedindu-se mai economică pe termen lung.
     Intoxicația cronică cu fluor este subiectul rubricii de medicină dentară a numărului din mai al revistei. Dr. Carmina Turturică amintește cele trei surse principale de fluor responsabile de apariția fluorozei dentare: apa potabilă fluorizată (asociată cu 40% din fluoroze), suplimentele sistemice de fluor și pasta de dinți cu fluor. Acesta inhibă demineralizarea și stimulează remineralizarea substanței dentare, având un potențial cariostatic important, însă intoxicația cronică determină perturbarea procesului de amelogeneză și mineralizare a smalțului dentar. Cei mai expuși sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, iar dinții vizați de această patologie sunt mai ales incisivii superiori și primii molari. Medicul dentist precizează că nivelul de siguranță pentru aportul zilnic de fluor este de 0,05–0,07 mg F/kg/zi.
     Cardiologul Ionel Bratu vorbește despre efectele benefice ale vitaminei D, a cărei prezență este indispensabilă pentru absorbția calciului și fixarea acestuia în oase. Cantități insuficiente pot determina o serie de complicații în metabolismul calciului, crescând riscul de apariție a rahitismului sau osteoporozei. Medicul recomandă evaluarea periodică a statusului vitaminei D, cu măsurarea nivelului de 25(OH)D. Tratamentul carenței presupune administrarea a 50.000 UI de vitamina D3 o dată pe săptămână, în opt doze, ori 2.000–4.000 UI zilnic, concluzia fiind că este mult mai înțelept să previi, decât să tratezi. (Dr. C. T.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe