Newsflash
Apariții editoriale

IL-10 și TBC

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - dec. 28 2015
IL-10 și TBC
            Din numărul 2/2015 al revistei Clujul Medical aflăm că tratamentul sângerării uterine anormale trebuie adaptat vârstei pacientei și factorilor de risc. O dietă echilibrată are o influență semnificativă asupra evoluției acestei afecțiuni, ne arată Renata Nicula și Nicolae Costin în articolul despre managementul modificărilor endometriale perimenopauză. În secțiunea de pneumologie, Maria Buzan și Carmen Monica Pop scriu despre tratamentul bolilor pulmonare interstițiale, care trebuie individualizat în funcție de subtip. Diagnosticul exact, rezultat din interacțiunea clinicianului cu radiologul și anatomopatologul, are un rol esențial în managementul ulterior al bolii. Deși experiența în folosirea analgezicelor este vastă, managementul reacțiilor adverse ale acestora reprezintă o provocare pentru medicul specialist, citim în secțiunea dedicată farmacologiei din numărul curent al revistei. Chiar și așa, acest lucru nu ar trebui să reprezinte un impediment în inițierea terapiei antalgice, la nevoie. Un studiu realizat în Cluj-Napoca, de colectivele spitalului de Pneumologie „Leon Daniello“, UMF „Iuliu Hațieganu“ și Laboratorul de imunologie celulară din Rabat (Maroc) arată că anomaliile observate pe radiografiile pacienților cu TBC sunt corelate cu niveluri serice crescute de interleukina-10. Astfel, IL-10 poate fi folosită ca biomarker în urmărirea evoluției bolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe