Newsflash
Apariții editoriale

Homo bacteriens

de Monica GEORGESCU - iun. 16 2017
Homo bacteriens
  Microbiota intestinală reprezintă o parte importantă a organismului uman, având numeroase funcții și, în același timp, prin dezechilibrele care au loc la nivelul său, fiind implicată în diverse patologii. Cercetarea în domeniul microbiotei a început relativ recent, dar a evoluat într-un ritm aproape fără precedent. Homo bacteriens – implicațiile microbiomului intestinal – aceasta este tematica primului număr din 2017 al revistei Infecțio.ro.
Compoziția microbiotei intestinale începe să fie alcătuită încă dinainte de naștere. Ulterior, modul în care sugarul este hrănit influențează semnificativ compoziția microbiotei intestinale a acestuia. Conform Organizației mondiale a sănătății, alăptarea este recomandată tuturor nou-născuților până la șase luni, cu suplimentare până la 12 luni. În jurul vârstei de 2–3 ani, microbiota ajunge la o formă asemănătoare cu cea a adultului.
De-a lungul vieții, compoziția microbiotei intestinale poate fi influențată de diverși factori, de la alimentație și mediu, până la medicamente administrate – în special antibiotice sistemice –, a explicat conf. dr. Gabriela Loredana Popa. Implicațiile alterării microbiotei intestinale sunt variate, cu repercusiuni la nivel local și sistemic: boli intestinale, afecțiuni hepatice, în unele studii fiind evidențiată și asocierea cu diverse boli reumatologice, afecțiuni sistemice metabolice sau chiar neuropsihiatrice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe