Newsflash
Apariții editoriale

Homeopatia – (cvasi)ştiinţă?

de Dr. M.G.M. - mai 20 2014
Homeopatia – (cvasi)ştiinţă?
A apărut un nou număr al revistei online de farmacologie homeopatică, First Journal of Homeopathic Pharmacology, publicaţie aflată sub auspiciile Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Scopul revistei, după cum subliniază redactorul şef, prof. dr. Dumitru Dobrescu, este acela de a informa asupra necesităţii de a cunoaşte ştiinţific medicamentul homeopat şi de a-l folosi în practica tera­peu­tică, în am­bu­latoriu şi în spital, fără deo­sebire de medi­camentul alopat. În acest sens, primul ar­ticol din revistă (toate patru sunt realizate de prof. dr. Dumitru Dobrescu), „Homeopatia. De la metodă terapeutică cvasiştiinţifică şi de la medicină alternativă la o metodă ştiinţifică echivalentă şi analogă medicinii alopate“, aminteşte de Samuel Hahnemann, medicul român de origine germană la sfârşitul secolului al XVIII-lea care a pus bazele homeopatiei, în vremea în care medicii practicau sângerarea. Profesorul Dobrescu spune că Hahnemann a avut meritul excepţional de a introduce experimentul pentru a descoperi virtuţile terapeutice ale substanţelor, un pas important către cunoaşterea ştiinţifică. Experimentele sale erau limitate la cazuri izolate, întrucât pe atunci nu putea fi vorba de loturi concludente din punct de vedere statistic şi nu aveau valoare ştiinţifică. Şi în prezent însă, relaţia doză–efect nu se bazează pe dovezi ştiinţifice obiective, lucru pe care homeopatia modernă trebuie să îl rezolve printr-un efort uriaş. Alte articole se referă la „Atribute şi caracteristici pozitive ale homeopatiei clasice“, „Componente negative ale homeopatiei clasice şi soluţii pentru o homeopatie modernă“, şi „O nouă, mare stupiditate: standardizarea homeopatiei“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe