Newsflash
Apariții editoriale

Ghrelina și cancerul mamar

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - feb. 11 2016
Ghrelina și cancerul mamar

     Ghrelina ar putea juca un rol în patogeneza cancerului mamar, într-un articol semnat de Ioana Armașu și dr. Constantin Volovăț din Revista Medico-Chirurgicală a Societății de Medici și Naturaliști din Iași, ediția aprilie-iunie 2015. Hormonul poate reprezenta un nou marker de diagnostic, dar și o țintă terapeutică în patologia cancerului de sân.

     Hipovitaminoza D este asociată cu bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, diabetul de tip 2 sau cancerul, conform articolului semnat de prof. dr. Corina Găleșanu și conf. dr. Veronica Mocanu. Deficitul sever de vitamină D cauzează rahitism la copii și osteomalacie la adulți, dar și depresie și scăderea funcțiilor cognitive. Un deficit minor nu are simptome relevante, deși uneori persoanele afectate sunt obosite și au nevralgii.
     Hipogonadismul masculin cu debut tardiv este asociat cu o serie de comorbidități, printre care sindromul metabolic și diabetul de tip 2, aflăm din articolul semnat dr. Maria-Christina Ungureanu și dr. Irina-Iuliana Costache. Terapia de substituție cu testosteron crește libidoul pacienților cu hipogonadism cu debut tardiv, îmbunătățește densitatea osoasă, crește sensibilitatea la insulină și scade masa de grăsime corporală, fără scădere în greutate. De asemenea, terapia de substituție are efect antiaritmic și vasodilatator independent de acțiunea oxidului nitric, crescând funcția cardiacă.
     Ultrasonografia este o metodă validă de diagnostic paraclinic pentru infecțiile mamare, arată dr. Irina Jari și dr. Alexandru Naum. Abcesele mamare apar la ultrasonografie sub forma colecțiilor fluide neomogene, cu margini slab definite și fără semnal Doppler în interior. Ultrasonografia are o valoare diagnostică mai mare decât mamografia în infecțiile sânului.
     În același număr al revistei mai aflăm despre asocierea carcinomului scuamocelular cu virusul HPV, reabilitarea estetică în planul de tratament al pacienților vârstnici și hipoglicemia indusă de antidiabeticele orale derivate din sulfoniluree.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe