Newsflash
Apariții editoriale

Ghid practic de reabilitare pulmonară

de Dr. Ana MIHAI - apr. 23 2021
Ghid practic de reabilitare pulmonară

Recent, la editura Nova Medicine and Health din New York a apărut un ghid în limba engleză destinat pneumologilor, coordonat de dr. Liana Pradan, prof. dr. Florin Mihălţan și dr. Vishal Bansal.

ghid

În cele 389 de pagini și 15 capitole, Practical Guide for Pulmonary Rehabilitation prezintă informaţii privind disfuncţia mușchilor scheletici în bolile respiratorii, modul în care sunt stabilite programele de reabilitare pulmonară și cum sunt recomandate exerciţiile specifice, care este importanţa reabilitării pulmonare în BPOC, precum și în alte boli pulmonare cronice, inclusiv asociate cu comorbidităţi, mai ales la populaţia vârstnică.

Telemedicina și metodele de livrare a reabilitării pulmonare cu ajutorul internetului reprezintă un alt capitol, cu exemple de aplicaţii și site-uri de resurse utile. Nu este uitat rolul reabilitării pulmonare în contextul pandemiei de COVID-19 și în refacerea pacienţilor afectaţi de boală. Ghidul abordează încetarea fumatului și integrarea acestui pas în procesul de reabilitare pulmonară, terapia cu oxigen, importanţa evaluării și a managementului nutriţional la pacienţii cu BPOC, precum și intervenţiile farmacologice necesare în cadrul programului de reabilitare pulmonară. Nu sunt uitate nici consideraţiile psihologice, sociale și comportamentale, dimensiunea etică și îngrijirile la finalul vieţii în reabilitarea pulmonară.

        Primul articol românesc destinat reabilitării pulmonare a fost publicat în 1983 de dr. Tudor Sbenghe, iar prima carte, de prof. dr. Voicu Tudorache – UMF „Victor Babeș” –, dr. Sânziana Lovin și de medicul canadian Marlyce Friesen, expert implicat în elaborarea ghidurilor canadiene de reabilitare cardiacă și prevenţie cardiovasculară, aflăm din prezenta lucrare.

        Din echipa românească de autori care au contribuit la realizarea ghidului mai fac parte dr. Ioana Munteanu – Institutul „Marius Nasta” – și dr. Adina Petronela Tomuţă, King’s College.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe