Newsflash
Apariții editoriale

Fumatul și alte inhalări nocive

de Monica GEORGESCU - mar. 17 2017
Fumatul și alte inhalări nocive
    Fumatul este una din principalele cauze ale mortalității, atât în România, cât și pe plan global. Pe de altă parte, suprasolicitarea profesională a devenit a doua cauză a îmbolnăvirilor în rândul angajaților din Europa, fiind de asemenea factorul declanșator al viciilor de tot felul, inclusiv fumatul. În numărul 4/2016 al revistei Pneumologia, ni se prezintă rezultatele unui studiu care corelează fumatul cu o serie de factori socio-profesionali. Rezultatele au indicat o corelație directă între nivelul educației și probabilitatea de a fi fumător. De asemenea, femeile care declară că sunt suprasolicitate fizic și mental la locul de muncă au o mai mare probabilitate de a fuma.
Aspirarea corpilor străini reprezintă o urgență medicală, în special în rândul copiilor mici. Anamneza este vitală pentru stabilirea suspiciunii și diagnosticului. Tabloul clinic poate varia, de la prezența unor simptome evidente (înec, tuse, respirație dificilă, șuierat, aspect cianotic) până la lipsa totală a acestora, dacă obiectul aspirat permite circulația aerului, întârziind diagnosticul. Astfel, elementul central al algoritmului de diagnostic și tratament este reprezentat de bronhoscopie. Ni se prezintă două cazuri clinice de aspirare de corp străin organic intrabronșic și managementul acestora.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe