Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Fumatul și alte inhalări nocive

Viața Medicală
Monica GEORGESCU vineri, 17 martie 2017
    Fumatul este una din principalele cauze ale mortalității, atât în România, cât și pe plan global. Pe de altă parte, suprasolicitarea profesională a devenit a doua cauză a îmbolnăvirilor în rândul angajaților din Europa, fiind de asemenea factorul declanșator al viciilor de tot felul, inclusiv fumatul. În numărul 4/2016 al revistei Pneumologia, ni se prezintă rezultatele unui studiu care corelează fumatul cu o serie de factori socio-profesionali. Rezultatele au indicat o corelație directă între nivelul educației și probabilitatea de a fi fumător. De asemenea, femeile care declară că sunt suprasolicitate fizic și mental la locul de muncă au o mai mare probabilitate de a fuma.
Aspirarea corpilor străini reprezintă o urgență medicală, în special în rândul copiilor mici. Anamneza este vitală pentru stabilirea suspiciunii și diagnosticului. Tabloul clinic poate varia, de la prezența unor simptome evidente (înec, tuse, respirație dificilă, șuierat, aspect cianotic) până la lipsa totală a acestora, dacă obiectul aspirat permite circulația aerului, întârziind diagnosticul. Astfel, elementul central al algoritmului de diagnostic și tratament este reprezentat de bronhoscopie. Ni se prezintă două cazuri clinice de aspirare de corp străin organic intrabronșic și managementul acestora.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.