Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Fragilitatea, sindrom sau boală?

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE marţi, 10 ianuarie 2017

    Studiile dedicate procesului de fragilitate în geriatrie și gerontologie, precum și încercările de individualizare a unui nou sindrom geriatrie reprezintă o preocupare în cercetarea geronto-geriatrică a ultimilor ani. Constantin Bogdan și Mihaela Ceucă publică în Revista Medicală Română, numărul 3 din 2016, o lucrare care se referă la dificultatea delimitării unui astfel de sindrom și obținerea unui consens, „condiție a integrării nosologice a unei noi entități”. Fragilitatea nu are un specific de vârstă, rezumă autorii lucrării, ea fiind interpretată mai degrabă ca o stare decât ca un sindrom. La rubrica „Probleme de terapie”, un grup de trei autori, de la UMF Oradea și UMF „Gr. T. Popa” Iași prezintă un studiu privind riscurile automedicației la copii. Conform unor statistici din industria farmaceutică, arată aceștia, 73% din români apelează la automedicație, cu consecințe negative asupra sănătății populației, în contextul în care jumătate din părinții intervievați au administrat medicamente copiilor fără o recomandare medicală. Numărul de față oferă cititorilor și un caz clinic, legat de stenoza de arteră renală de etiologie aterosclerotică. Articolul aduce în prim-plan un caz care a dezvoltat stenoză de arteră renală, inițial pe rinichiul stâng, apoi, după 12 ani, și pe cel drept.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.