Newsflash
Apariții editoriale

Etica publicării

de Dr. D. M. - feb. 27 2015
Etica publicării
  Problemele etice ale revistelor medicale (şi nu numai) sunt dezbătute în editorialul din nr. 4/2014 al revistei Pneumologia, semnat de Florin Mihălţan, redactorul şef al publicaţiei. Până unde trebuie să meargă transparenţa şi declararea conflictelor de interese ale autorilor, cât de dură este „dictatura“ factorului de impact, cât de mare este presiunea spre publicare şi cum poate ea duce la duplicare şi plagiat sunt doar câteva din chestiunile care demonstrază cât de complicată şi responsabilă este viaţa comitetului redacţional, a directorilor şi redactorilor de publicaţii, dar şi a autorilor de articole propuse spre publicare. Este VEGF (factorul de creştere a endoteliului vascular) o potenţială ţintă terapeutică în astm? La această întrebare răspunde Rushaine Smith (Marea Britanie). Ruxandra Ulmeanu şi Florin Mihălţan consideră, pe baza studiilor existente, că tiotropium constituie o nouă oportunitate de tratament în astmul bronşic. Efectele pe termen lung ale terapiei cu presiune continuă pozitivă nocturnă la pacienţii cu hipertensiune rezistentă şi sindrom de apnee de somn au fost studiate de Ştefan M. Frenţ şi colab., iar evoluţia specifică pe termen lung a valorilor tensionale sub tratament CPAP în funcţie de gen la acelaşi tip de pacienţi a fost urmărită de Oana Claudia Deleanu şi colab. Ana-Maria Nebunoiu şi colab. prezintă un interesant caz clinic – deficitul de alfa-1 antitripsină, fenotip SZ: un tip rar de boală rară. Revista mai cuprinde caietul de rezumate al celei de-a XII-a conferinţe naţionale de chirurgie toracică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe