Newsflash
Apariții editoriale

Dezbateri balintiene

de Dan LĂZĂRESCU - aug. 27 2013
Dezbateri balintiene
Buletinul Asociaţiei Balint (nr. 57) se deschide cu un articol ce abordează o problemă actuală a societăţii moderne: riscurile pentru sănătate generate de abundenţa, varietatea, atractivitatea şi accesibilitatea alimentelor din ţările avansate – risc de obezitate cu complicaţiile aferente, dar şi de alte tulburări (dr. Márta Varga). Tot din domeniul acestui gen de tulburări este şi articolului „Depresia în accidentul vascular cerebral“, de dr. Carmen Bumbu şi dr. Andreea Ciornei. Întrucât „depresia şi anxietatea sunt simptome ce apar frecvent după AVC, care afectează până la o treime din supravieţuitorii unui accident vascular cerebral“, autoarele prezintă cazul unui bărbat internat pentru o dispoziţie depresivă – manifestată mai ales prin scăderea energiei şi a interesului pentru activităţile cotidiene. Sunt tratate, de asemenea, aspecte legate de aplicarea conceptului balintian în diversele activităţi ale medicilor, în special în relaţia acestora cu pacienţii,  colegii şi restul personalului sanitar (dr. Harmathy Éva). Cele mai interesante articole prezintă investigaţii şi dezbateri de tip balintian, întreprinse în anumite situaţii ieşite din comun (dr. Iuliu Burbea).
   Din categoria experienţelor balintiene face parte şi articolul „The empowerment concept and Balint groups“: autorii israelieni pornesc de la ideea că procesul de revigorare are ca scop trecerea sentimentului personal de la neajutorare la control asupra unei anumite situaţii, mai ales asupra evoluţiei devenirii personale. Este o temă pe care unele colectivităţi medicale o pun în discuţia grupurilor Balint, de obicei cu rezultate pozitive atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe