Newsflash
Apariții editoriale

Despre COVID-19, cu medicii din prima linie

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iul. 31 2020
Despre COVID-19, cu medicii din prima linie

coperta

Editura Ștef din Iași a publicat, luna aceasta, cartea în limba engleză Case reports on COVID-19 infection, scrisă de un grup de medici de la Spitalul Județean de Urgență Pitești – Petru Emil Muntean, Cristina Georgeta Neculcea și Ioana Pascu. Cele 184 de pagini ale lucrării găzduiesc prezentări de cazuri clinice (75 la număr) selectate dintr-un spital de tip suport COVID, din județul Argeș.

Autorii au documentat aspecte clinice, diagnostice, terapeutice și evolutive ale infecției cu SARS-CoV-2 din faza timpurie a pandemiei. Dr. Petru Emil Muntean și echipa au descris în detaliu debutul clinic al pacientului, rezultatele de laborator, imagistica, cât și perioada de monitorizare ulterioară externării.

Efortul acestui grup entuziast de medici români a dus la realizarea unui conținut medical corect și relevant din punct de vedere științific. „Această abordare structurată va ajuta medicii (...) să-și gestioneze mai bine pacienții și, probabil, îi va încuraja și pe alții să se alăture eforturilor academice, pentru a produce o imagine mai exactă a impactului generat de COVID-19 în țara noastră”, spune conf. dr. Mihai Craiu, de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” București.

Majoritatea experților în comunicare afirmă că singura abordare eficientă în cazul unei creșteri exponențiale a știrilor de tip „fake-news” este publicarea de conținut medical de calitate. „Inițiativa de a prezenta cazuri clinice din experiența proprie, pentru a deveni un model de învățare pentru alții, este una lăudabilă și de felicitat”, a punctat conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților România.

Debutul acestei pandemii a fost marcat de foarte multe necunoscute. Lecțiile învățate va trebui să fie valorificate pentru o mai bună pregătire pentru un al doilea val, dar și pentru viitoare pandemii sau situații de urgență medicală. Această carte „aduce o contribuție valoroasă literaturii de specialitate din domeniu, aflată într-o fază incipientă, prin cazurile clinice prezentate”, spune conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial în cadrul Departamentului  de Sănătate Publică.

„Cartea constituie o bună sursă de informare profesională și științifică pentru colegii din diferite specialități implicați în acordarea asistenței medicale pentru pacienții COVID-19, iar autorii merită felicitări pentru efortul lor și rigoarea științifică”, conchide prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Consiliul Executiv al OMS.

Îi felicităm pe colegii noștri pentru această inițiativă și pentru cercetările efectuate asupra acestui nou germen patogen. Toate cazurile clinice descrise în această carte vor rămâne pentru generațiile viitoare de medici ca o lecție importantă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe