Newsflash
Apariții editoriale

Culori maligne şi iepuri inimoşi

de Alexandra NISTOROIU - iul. 3 2015
Culori maligne şi iepuri inimoşi
Cel mai recent număr al jurnalului ştiinţific Clujul Medical prezintă mai multe cercetări originale interesante. Mi-a atras atenţia în mod special lucrarea unui colectiv de cardiologi din Cluj (Ionel Ciprian Pop, Ovidiu Grad şi alţii) privind relaţia dintre scurtarea fracţionată a ventriculului stâng şi administrarea intravenoasă de celule stem pe iepuri de laborator cu infarct miocardic. Studiul a fost realizat în perioada martie 2012 – iulie 2013 şi a evaluat din perspectivă ecocardiografică efectele administrării intravenoase periferice de celule stem mezenchimale la iepuri cu infarct miocardic cronic de mai mult de 30 de zile. Rezultatele au arătat astfel: la 80% din iepurii injectaţi, scurtarea fracţionată a ventriculului stâng a fost semnificativ mai mare decât în grupul de control, o concluzie demnă de luat în calcul. Autorii studiului spun însă că trebuie verificat dacă această ameliorare a funcţiei ventriculului stâng este corelată cu anumite transformări histopatologice şi dacă nu cumva se pierde în timp. În plus, ulterioare studii sunt necesare pentru a evalua dacă acest tratament influenţează semnificativ mortalitatea pe model animal.
La secţiunea de chirurgie, Florin Mihăileanu şi colegii săi discută tratamentul chirurgical al herniei inghinale prin tehnica laparoscopică total extraperitoneală. Stu­diul prospectiv efectuat pe un grup de 40 de pacienţi la care s-a intervenit cu această metodă la Clinica Chirurgie II în perioada mai 2013 – iulie 2014 a arătat că tehnica are o rată scăzută de complicaţii şi scade intensitatea durerii postoperatorii.
Ca şi în numerele anterioare ale revistei, e bine reprezentată secţiunea de radiologie, subiectul abordat de această dată fiind informaţiile valoroase pe care le pot aduce parametrii cromatici în analizarea imaginilor elastografice a leziunilor mamare focale detectate ultrasonografic. Printre concluziile echipei coordonate de Maria Magdalena Duma se află faptul că valorile numerice înalte ale parametrului cromatic pentru albastru Avg blue (peste 92) cresc probabilitatea ca leziunea să aibă caracter malign şi, prin urmare, impun un management al diagnosticului mai agresiv (biopsia), în vreme ce valorile înalte ale Avg green (parametrul cromatic pentru culoarea verde) – peste 88 – îl pot linişti pe examinator, care poate continua diagnosticul în mod conservator, cu follow-up-uri la intervaluri scurte. Din capitolul dedicat analizelor sistematice recomandăm articolul de pediatrie, despre hemangiomul infantil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe