Newsflash
Apariții editoriale

Cu paşi mici

de - iul. 17 2015
Cu paşi mici
    Despre normalitate scrie Delia Budurcă în deschiderea numărului din mai al revistei Medica Academica. Normal, potrivit redactorului şef citat, ar fi ca sistemul de sănătate „să funcţioneze sănătos“. Normal ar fi ca „elitele să fie apreciate“ (cu referire la cele 74 de diplome oferite de ministrul sănătăţii în primăvara aceasta). Normal ar fi, am continua noi, ca advertorialele să fie marcate ca atare şi ca textele de PR să fie înlocuite cu materiale redactate critic. Dar, desigur, drumul spre normalitate se face cu paşi mici. Cum ar fi, de pildă, interesantul interviu acordat de profesorul Ştefan N. Constantinescu aceleiaşi Delia Budurcă. Românul de la Institutul Ludwig de cercetare în cancer vorbeşte despre cercetările sale şi despre felul în care medicina de precizie va schimba managementul cancerului. De asemenea, el atrage atenţia asupra faptului că autorităţile din România – „probabil datorită dificultăţilor bugetare“ – nu au luat foarte în serios progresele din domeniul medicinii moleculare şi foarte multe din testele disponibile în alte ţări nu sunt decontate („nu par să fie considerate utile“) în ţara noastră. Ştefan Constantinescu observă necesitatea de reorganizare a practicii oncologice de la noi, în sensul luării precoce în evidenţă a pacienţilor. „(...) În România se face foarte puţin – la nivelul sănătăţii publice“ crede profesorul Constantinescu, adăugând că specialiştii îşi fac, în schimb, datoria: „Sunt grupuri de cercetători şi de clinicieni care lucrează în acest domeniu“. Mai semnalăm, din cuprinsul revistei, un text semnat de Dan Pereţianu, care pledează pentru importanţa consumului de iod pentru dezvoltarea normală a creierului. (Dr. A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe