Newsflash
Apariții editoriale

Corelaţii

de Alexandra NISTOROIU - apr. 9 2015
Corelaţii
Secţiunea de cercetări originale a celui mai recent număr al revistei Clujul medical se deschide cu un articol de cardiologie, semnat de Cosmin Grad şi Dumitru Zdrenghea. Aceştia au publicat o cercetare efectuată la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, în perioada 2011–2013. Studiul de cohortă a urmărit normalizarea ritmului cardiac la pacienţii cu boală coronariană ischemică şi factorii de risc ce influenţează această recuperare.
La secţiunea de neurologie ne-a atras atenţia articolul semnat de o echipă a departamentului de profil din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“, tema fiind variaţia circadiană a declanşării accidentului vascular cerebral. Studiul a fost realizat pe 1.083 de pacienţi internaţi consecutiv la camera de urgenţă a secţiilor de Neurologie I şi II din Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, pe parcursul anului 2012. În toate cele trei tipuri de AVC (ischemic, hemoragic, subarahnoid), a fost depistată o variaţie circadiană în privinţa declanşării, vârful incidenţei înregistrându-se la orele dimineţii.
Am regăsit, de asemenea, în paginile jurnalului clujean un interesant studiu de radiologie, menit să analizeze corelaţiile între clasificarea ultrasonografiei BI-RADS şi scorul de elastografie Tsukuba în diagnosticul leziunilor mamare. Scopul lucrării a fost acela de a determina ce tip de leziune mamară (din categoria BI-RADS) ar beneficia cel mai mult de pe urma unei evaluări elastografice. Analiza de concordanţă a arătat corelaţii puternice între clasificarea BI-RADS şi scorul de elasticitate Tsukuba, excepţia reprezentând-o leziunile fibrotice, calcifiate care apar în mod fals ca fiind mai periculoase după elastografie. Leziunile III şi IV în clasificarea BI-RADS beneficiază cel mai mult de o evaluare elastografică, un scor scăzut pe scara Tsukuba permiţând o abordare mai puţin invazivă, în vreme ce un scor înalt impune o evaluare histopatologică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe