Newsflash
Apariții editoriale

Consideraţii semantice

de Dr. Al. TRIFAN - mai 20 2014
Consideraţii semantice
   Revista de neurologie şi psihiatrie a copilului şi adolescentului din România publică un articol „Stres, eustres, distres, eustresori, distresori. Consideraţii semantice“ (prof. dr. Ştefan Milea), care subliniază modificarea sensului şi sferei de acţiune a cuvântului stres. Centrul său de greutate s-a deplasat spre ideea de fenomen prioritar patologic şi de pe efect pe cauză. Într-un alt articol, dr. Ligia Robănescu şi dr. Cristina Bojan studiază torticolisul muscular congenital, punând accent pe managementul său. În „Copilul dificil – o realitate subapreciată şi incorect evaluată“, prof. dr. Ruxandra Răşcanu şi psih. Stanca Lidia arată că evaluarea copiilor preşcolari diagnosticaţi cu maladii precum tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie, maladia Asperger sau autism presupune un efort conjugat al psihologului şi al familiei.
   Următorul număr al aceleiaşi reviste se deschide cu referatul „Rătăcire şi singurătate în adolescenţă“ (dr. Alina Stroe), în care abundă frazele celebre ale unor autori, ca Alphonse de Lamartine, făcând ca lectura lui să trimită la filozofie. Din „Aportul neuroimagisticii în diagnosticarea tumorilor cerebrale primitive la copil şi adolescent” (dr. Mirela Manea, dr. Nicoleta Iacob, dr. Georgiana Colea), aflăm că aplicarea ca examen de rutină a computer tomografiei şi ulterior a imagisticii prin rezonanţă magnetică a făcut ca diagnosticul tumorilor intracraniene să fie mai rapid şi mai precis. Am remarcat, de asemenea, omagiul adus de dr. Constantin Lupu, profesorului Eduard Pamfil, a cărui statuie a fost inaugurată la 2 august 2013 în Galeria „Oameni de seamă“ din Parcul central „Anton Scudier“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe