Newsflash
Apariții editoriale

Conceptul balintian şi factorii psihosomatici

de Dan LĂZĂRESCU - oct. 3 2013
Conceptul balintian şi factorii psihosomatici
   „Cum să fii convingător în discuţia cu pacientul?” La această întrebare pusă chiar în titlu răspunde prof. dr. Dan L. Dumitraşcu, de la UMF „Iuliu Haţeganu“ din Cluj-Napoca, în articolul cu care se deschide nr. 58 al periodicului trimestrial Buletinul Asociaţiei Balint.Comunicarea – căreia principiile balintiene îi acordă o mare atenţie – este esenţială, căci numai pe această cale medicul obţine cât mai multe informaţii despre bolnav, şi asigură şi o bună complianţă a acestuia. De aceea medicina psihosomatică poate fi considerată o „medicină interpersonală“. Care, la rândul ei, pune mare accent pe o comunicare optimă între medic şi pacient, pe o relaţie foarte apropiată între cei doi. Prof. dr. D. L. Dumitraşcu mai semnează împreună cu dr. Lucian Liviu Pop un articol despre „Factori organici şi psihosociali în dispepsia funcţională“.
   O problematică întrucâtva asemănătoare abordează şi dr. Ovidiu Popa Velea, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, în articolul„Psychopathology and psychotherapeutical intervention in type 1 diabetes: particularities, challenges and limits“. E vorba de identificarea precoce a modificărilor psihologice care apar la aceşti pacienţi, dar şi de aplicarea creativă a unor variate strategii psihoterapeutice, precum comunicarea activă cu pacientul, consilierea psihologică, psihoterapia cognitiv-comportamentală, relaxarea, hipnoza, terapia familială.
   O latură insolită a teoriei şi – mai ales – a practicii balintiene este relevată în articolul despre „Metoda Balint în învăţământ, o modalitate de realizare a muncii în echipă“, semnat de psiholog Butyka Eniko-Éva, din Cluj-Napoca. Munca în echipă (specifică metodei balintiene) este o modalitate de a rezolva o multitudine de probleme, inclusiv cele legate de educaţie, de instruire. Adevărate „studii de caz“ prezintă dr. Simona Trifu, împreună cu dr. Mihaela Ion şi psih. clinician Alina Uţă, în referatul privind „Mecanismele de apărare între psiho şi soma (exemplificare în patologia nevrotică şi psihotică)“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe