Newsflash
Apariții editoriale

Compendiu pentru înţelegerea pandemiei

Compendiu pentru  înţelegerea pandemiei

În România, până în prezent au apărut șase lucrări despre pandemie. Cel mai recent volum pe această temă este cel coordonat de profesorul Sorin Bocancea, „COVID-19”.

covid 10â9

De la începutul lui 2020, ceea ce numim „lumea civilizată”, dar nu numai, se confruntă cu o pandemie care a răvășit vieţile indivizilor și funcţionarea societăţilor.

Dacă iniţial puţini au realizat gravitatea fenomenului, în scurt timp majoritatea statelor au luat măsuri necesare limitării efectelor virusului SARS-CoV-2, iar indivizii, cu unele excepţii, au început să se comporte conform măsurilor luate de autorităţi.

Complexitatea fenomenului a făcut ca în întregul proces de organizare a combaterii acestui virus să apară disfuncţionalităţi, fapt ce a generat adesea confuzie în rândurile autorităţilor și, în consecinţă, ale cetăţenilor.

În 2020 au început să apară deja lucrări despre pandemia care era încă la început. Cel puţin în România, până în prezent au apărut șase lucrări colective ce au reunit contribuţii din diverse domenii și de diverse facturi, de la studii medicale la opinii ale scriitorilor și artiștilor.

Cel mai recent volum pe tema pandemiei este cel coordonat de profesorul Sorin Bocancea, COVID-19. Dimensiuni ale gestionării pandemiei, apărut la Editura Junimea din Iași la începutul lunii octombrie.

Contribuţiile reunite în volum sunt elaborate în perioada dintre cele două valuri ale pandemiei, perioadă în care autorii au putut deja să observe fenomenul în plină desfășurare și să-l evalueze în consecinţă sub toate aspectele.

Volumul reunește 57 de contribuţii din domeniile medical, socio-uman, mass-media și societatea civilă, structurate în opt părţi: „Mesaje din linia întâi”; „Individul și guvernarea în pandemie”; „Viaţa religioasă. Între biologie și teologie”; „Societatea civilă. Implicare și adaptare” „Comunicarea”.

De la informare la infodemie”; „Modele ale gestionării pandemiei”; „Condiţiile relansării solidarităţii europene” și „Reașezările geopolitice post-COVID”.

La această lucrare au contribuit profesori universitari, studenţi în medicină, jurnaliști, eseiști, sociologi, preoţi, activiști civici, politologi, lectori, istorici, politicieni basarabeni, medici albanezi, experţi în relaţii internaţionale, scriitori diplomaţi, cercetători, dar și analiști politici.

Remarcabil la acest volum este că reunește analize ale unor autori de orientări ideologice diferite, singura condiţie de îndeplinit fiind puterea argumentului. Încheiem prezentarea cu textul pe care autorul l-a plasat pe coperta patru a volumului:

„Din cele 57 de contribuţii reunite între copertele acestui volum a rezultat un manual util celor ce vor să înţeleagă actuala pandemie, pornind de la nivelul său medical și ajungând la consecinţele geostrategice.

Până la evaluarea finală a pandemiei de COVID-19, fiecare dintre noi are ocazia să afle că singura entitate care îl poate proteja cel mai bine este el însuși. Iar un sprijin în acest sens poate fi volumul de faţă”.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe