Newsflash
Apariții editoriale

Cauze de moarte în pandemia virală

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 28 2020
Cauze de moarte în pandemia virală

Doctorul Cristian Stan oferă o perspectivă complet nouă, multidisciplinară, asupra determinismului morţii în activitatea medicală practică atât în ceea ce privește specialităţile medicinei clinice, cât și anatomia patologică și medicina legală.

Coperta - Cauzele mortii in practica medicala

Stabilirea cauzelor morţii constituie unul dintre aspectele foarte rar abordate în literatura medicală din România, până acum fiind urmărită mai ales clarificarea unor aspecte administrativ-procedurale privind declararea decesului și documentarea medicală a acestuia, potrivit prof. dr. Cristian Stan, medic primar legist în cadrul INML „Mina Minovici” București. Sunt consideraţii cu care acesta, în calitate de autor, deschide lucrarea recent apărută la Editura Etna: Cauzele morţii în practica medicală – ghid de tanatogeneză în boala COVID-19.

        Informaţiile, „foarte actuale”, au fost analizate, după cum acesta declară, „din perspectiva experienţei personale privind cazuistica și pattern-urile tanatogeneratoare întâlnite în 25 de ani de practică medico-legală și peste 5.000 de autopsii și expertize efectuate în cazuri complexe”. Cititorul primește astfel o sinteză logică a bolilor ce pot determina moartea, întâlnite în activitatea cotidiană a oricărui medic. Toate acestea, completate cu informaţii din aproape 80 de surse bibliografice, la zi, privind SARS-CoV-2 și COVID-19.

        Sunt prezentate, astfel, 12 cauze de deces, pornind de la moartea determinată de leziunile cerebrale, de cauze vasculare, pulmonare, hepatice ș.a.m.d. și încheind cu decese din cauze oncologice, endocrine, hematologice, infecţioase. O parte importantă din conţinutul cărţii se referă la boala COVID-19, elementele de morfo-fizio-patologie în această boală, dar și la efectele și contribuţia ei la deces.

        Autorul spune că acest ghid ar fi „prima apariţie editorială din literatura medicală românească și, cel mai probabil, din cea internaţională, care abordează de o manieră știinţifică cauzele de moarte din pandemia virală, printr-o corelare interactivă cu cele clasice, întâlnite în alte infecţii virale sau în boli cu alte etiologii”. Cartea este deja disponibilă pe piaţă din 20 august, atât în format tipărit, cât și în format digital – ebook, în limbile română și engleză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe