Newsflash
Apariții editoriale

BPOC, de la diagnostic la tratament şi reabilitare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 17 2013
BPOC, de la diagnostic la tratament şi reabilitare
   Care sunt perspectivele în diagnosticul rapid molecular al tuberculozei şi al MDR-TB aflăm de la Mihaela Tănăsescu, Cristian Didilescu, Constantin Marica, în articolul ce deschide nr. 3/2013 al revistei Pneumologia. Testarea în sisteme automate în mediu lichid şi metodele moleculare de hibridizare liniară sunt recomandate de ghidurile OMS actuale. Ecourile româneşti ale COPD Audit-ului realizat de ERS (European Respiratory Society) sunt analizate de Florin Mihălţan. Privind datele, se poate concluziona că suntem descoperiţi la asistenţa în serviciile de terapie intensivă specializată (prin numărul mic de paturi existente), la personalul specializat (fizioterapeut, specialist în asistenţa la domiciliu a pacientului cu insuficienţă respiratorie cronică). De asemenea, nu există programe de asistare a pacientului externat, iar cei cu BPOC care se internează sunt mai tineri (63 de ani, în medie). Ei au dispnee (80%) sau expectoraţie muco-purulentă (64%). La momentul internării se prescriu antibiotice în proporţie de 93%. Sunt internate prea uşor şi prea repede cazuri de exacerbări din stadiile I şi II, fapt ce influenţează ulterior reacţiile medicilor şi rezultatele la distanţă.
   Stenoza traheală iatrogenă la pacientul cu BPOC constituie o provocare medico-chirurgicală, în opinia Emiliei Crişan şi a colab. Studiul realizat şi-a propus analiza unei serii de cazuri de astfel de stenoze, apărute la pacienţi cu BPOC, a căror exacerbare a necesitat intubaţie oro-traheală. Stenozele s-au dezvoltat, în medie, după 24 de zile de intubaţie şi au fost severe, cu tablou clinic dramatic. Algoritmul terapeutic a cuprins, într-o primă fază, tehnici de bronhoscopie intervenţională cu o rată de succes de 37%, dar rezultatele au fost instabile în timp, necesitând protezare. Abordarea chirurgicală, de elecţie în tratamentul stenozelor traheale în general, în cazul acestor pacienţi a avut rezultate descurajante, cu rată de succes de 20% şi incidenţă crescută a restenozărilor postoperator; unica rezolvare a constat tot în bronhoscopia intervenţională. Antrenamentul muşchilor respiratori în reabilitarea pulmonară este adus în atenţie de Alina Croitoru şi Miron Bogdan, iar Iustina Violeta Stan, Valentina Comănici, Dumitru Matei şi Mihai Craiu discută despre rolul medicului de familie în îngrijirea pacientului cu fibroză chistică. Petre Vlah-Horea Boţianu şi Alexandru-Mihail Boţianu prezintă un interesant caz clinic – plombaj cu bile pentru tuberculoză funcţional după 46 de ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe